nc8000 skrev:Se hvad der lå og ventede på mig da vi ankom hos svigermor i England
wildstyle skrev:Ja, det ser bestemt ikke tosset ud. Hvor var du til Highland Park-smagning henne?
nc8000 skrev:Ja de får nok flasker samme sted fra, de ligner godt nok hinanden ret meget
Kolind skrev:Det var i Odsherred whiskylaug i Asnæs - De afholder 4 årlige smagninger såvidt jeg kunne forstå - Jeg var med som gæst.
wildstyle skrev:Kolind skrev:Det var i Odsherred whiskylaug i Asnæs - De afholder 4 årlige smagninger såvidt jeg kunne forstå - Jeg var med som gæst.
Spændende! Jeg kender desværre ikke så meget til Highland Park, har endnu kun prøvet deres 12 års. Deres 18 og 21 års får generelt god omtale. Prøvede du nogle af dem? Og hvor gammel er 'Dark Origins'? Eller er det en NAS (no age statement) whisky?
Kolind skrev:De er jo gået meget over til at lave NAS i det hele taget. Jeg syntes at deres produktlinje er komplet uigennemskuelig i det hele taget.
Dark origins er også en NAS, men jeg mindes at han sagde at den var lavet af whisky der er mellem 8 og 13 år. Men der er masser af mørk lækker smag i den. Martin - deres master brand ambassador var en super cool gut, fortalte en masse om deres tilgang til modningen og forbedring af tønder og udvælgelse af fade som gjorde at de ikke havde brug for nær så høj alder for at få det resultat de ville. Samtidigt med at de i den periode vi er i nu, har lidt af et underskud af fade i den rette alder til at lave f.eks 18 års. Så de kommende år får vi nok kun mere NAS at se dérfra. Men umiddelbart syntes jeg nu ikke at det er et problem udover det faktum at det er komplet uigennemskueligt at vide hvad der er 'godt' og hvad der ikke er. Smagen syntes jeg var rigtigt fin i deres NAS, men hvordan skal jeg vide når jeg står i lufthavnen om Einar eller Sigurd er the shit. Det eneste der er at sammenligne på, er prisen på dem og indpakningen. Så er det lidt lettere at forholde sig til alder fremfor nordiske legender og guder.
21 års'en var rigtigt fin, men skilte sig ikke væsentligt ud syntes jeg. Forskellen sammenlignet med 25 års'en var ikke væsentlig, og når prisen er det halve, er det vel et hit! Tag dog ikke mit ord på forskellen imellem 21 og 25 så bogstaveligt - Det var nogle af de sidste vi fik, og de smagte godt, men jeg syntes at mine smagsløg var lidt grillede på det tidspunkt. De fleste til smagningen som jeg talte med var vilde med 21 års og dark origins.
wildstyle skrev:Kolind skrev:De er jo gået meget over til at lave NAS i det hele taget. Jeg syntes at deres produktlinje er komplet uigennemskuelig i det hele taget.
Dark origins er også en NAS, men jeg mindes at han sagde at den var lavet af whisky der er mellem 8 og 13 år. Men der er masser af mørk lækker smag i den. Martin - deres master brand ambassador var en super cool gut, fortalte en masse om deres tilgang til modningen og forbedring af tønder og udvælgelse af fade som gjorde at de ikke havde brug for nær så høj alder for at få det resultat de ville. Samtidigt med at de i den periode vi er i nu, har lidt af et underskud af fade i den rette alder til at lave f.eks 18 års. Så de kommende år får vi nok kun mere NAS at se dérfra. Men umiddelbart syntes jeg nu ikke at det er et problem udover det faktum at det er komplet uigennemskueligt at vide hvad der er 'godt' og hvad der ikke er. Smagen syntes jeg var rigtigt fin i deres NAS, men hvordan skal jeg vide når jeg står i lufthavnen om Einar eller Sigurd er the shit. Det eneste der er at sammenligne på, er prisen på dem og indpakningen. Så er det lidt lettere at forholde sig til alder fremfor nordiske legender og guder.
21 års'en var rigtigt fin, men skilte sig ikke væsentligt ud syntes jeg. Forskellen sammenlignet med 25 års'en var ikke væsentlig, og når prisen er det halve, er det vel et hit! Tag dog ikke mit ord på forskellen imellem 21 og 25 så bogstaveligt - Det var nogle af de sidste vi fik, og de smagte godt, men jeg syntes at mine smagsløg var lidt grillede på det tidspunkt. De fleste til smagningen som jeg talte med var vilde med 21 års og dark origins.
Tak for det fyldestgørende svar.
Jeg er helt enig med dig omkring NAS whisky. Som relativt ny og uerfaren whisky-entusiast, så har jeg stadig meget at lære — og da min viden er ret begrænset hvad angår fadkvalitet, optimal lagring osv., så har alderen altid været den mest 'gennemsigtige' information for mit vedkommende. Ikke at alderen nødvendigvis er afgørende for, om det er en god eller dårlig whisky, men om ikke andet fortæller det trods alt noget om, hvilket 'segment' man befinder sig i. Generelt synes jeg det er lidt bekymrende, at der ikke stilles flere krav til, hvad destillerierne som minimum bør oplyse på deres emballage og etiketter. Det havde f.eks. været rart, hvis det var påkrævet, at oplyse om hvorvidt indholdet er kunstigt farvet og/eller om det er kold-filtreret. Lidt information om hvilken slags fade der har været brugt (bourbon, sherry, first-fill eller re-fill osv.) ville heller ikke skade.
Jeg tror du har ret i, at vi kommer til at se flere af dem. Ikke bare fra Highland Park, men nok i det hele taget. Mange populære flasker er jo NAS udgivelser. Bare se på Ardbeg Uigeadail, Laphroaig Quarter Cask og Aberlour A'Bunadh. Alle er sikkert fremragende, men man kommer jo efterhånden hurtigt til at famle lidt i blinde, når man står med en flaske i hånden, hvor information omkring hverken alder, fadtype(r), farve eller filtrering er oplyst.
Kolind skrev:'Problemet' som whisky-producenterne har, er jo at de godt må skrive års-angivelse på. Men alderen skal være på det yngste de putter i, i modsætning til når vi taler om rom, hvor det typisk er det ældste der er i (solera). Hos Highland park siger de at det derved ville svinge og at de i de fleste af dem bruger primært en bestemt alder, men hvis de lige rammer et godt fad der er modnet godt/anderledes/hurtigere og er et år yngre f.eks, så vil de gerne have lov til at bruge det også, uden at skulle skrive at det er en 11 års i stedet for en 12 års.
Men ja det er en generel tendens som kommer af flere faktorer. Blandt andet som nævnt før at der var en periode hvor salget og derved produktionen dykkede voldsomt, og det er så nu vi mærker konsekvenserne af det. Men jeg tror alligvel på at man i en vis grad har kompenseret for det ved at blive bedre til at lave fade og modne det og blande det ud fra et større udvalg af fade for at ramme den smag de vil osv.
Vedr. tilsætning af farve, så skal det da vist også stå på flasken, hvis der er farve tilsat mener jeg? Og hvis ikke der står at det er non-chill filtered, så er det nok ikke :D Samme gælder for hvorvidt det er first-fill fade osv. Hvis det ikke er noget de annoncerer med, så er det det sgu nok ikke :D
I øvrigt i den sammenhæng, så er der i marketing-beskrivelsen af Dark origins, helt konkret gjort et stort nummer ud af hvilken type af fade det er lagret på. Så det er et stykke af vejen.
nc8000 skrev:Nu afhænger alderen jo også meget af under hvilket klima der produceres. Noget af det mest fantastiske jeg har smagt er en indisk Amruth og grundet deres klima er den klar som 4 årig. Ryes og burbons i USA lagres også kortere uden at de af den grund er dårlige. Jeg køber whisky for at drikke det og hvis jeg synes det smager godt er det ligegyldigt hvor mange år der står på det.
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster