Side 1 af 2

Shure srh 940 mod

Indlæg: 30. mar 2012, 18:47
af Daf
Der er skrevet rigtig meget om srh 940, rigtig meget godt, men også nogle kritiske betragtninger. Jeg vil i det følgende give er bud på en løsning af srh 940's svagheder.
Srh 940:
1. "Holes in the presentation". Der er en slagside ved den detaljerede ultra hurtige lyd i srh 940 og det er at lydene virker adskilte fra hinanden. Det virker som pauser mellem lydene fordi srh 940 er så hurtig til at stoppe lyden igen. Prisværdigt umiddelbart men også lidt umusikalsk. Det er som  et billede uden baggrund, ikke fuldstændigt soundstage.
2. "Artificial sound". Igen den hurtige lyd og den tørre nøgterne præsentation. Et noget køligt udtryk, næsten for køligt, tørt og uden krop.
3. "Volume sweet spot". Det er sådan med srh 940 at den lyder forskelligt ved normalt og ved højt lydtryk. 
Den lyder bedst ved normal lydstyrke og ved højt lydtryk kan bassen ikke følge med. 
Det kan måles. Se først Inner Fidelitys måling omkring 0 db: http://www.innerfidelity.com/images/ShureSRH940.pdf
Se så Golden ears måling omkring -20 db. Et meget flot resultat: http://en.goldenears.net/10181
Der er en tydelig forskel, bassen svækkes ved højere lydtryk.

En af de kendte mods er at lægge en 10 mm tyk snor ind under puderne hele vejen rundt og derved flytte enhederne på afstand af øret. Der giver lidt mere bas, mindre mellemtone, større soundstage og generelt blidere lyd.  Jeg er ikke så vild med denne løsning, da jeg ikke vil ofre noget som helst i mellemtonen og er ret glad for den nære og klare præsentation der er standard i srh 940. 
Hvis man vil forsøge sig med dette mod, vil jeg anbefale max 5 mm tyk snor og kun i den bagerste halvdel af puden. Det ofrer mindre mellemtone, men bidrager til soundstage.
Der findes også et mod hvor man fjerner et lille stykke filt fra et hul i midten af magneten, men jeg synes det virker som et uovervejet mod med et mere eller mindre tilfældigt udfald og jeg har derfor ikke fundet det relevant.

Vedrørende punkt 3:
Der skal skabes mulighed for større bevægelsesfrihed for enheden. Den hæmmes af det lukkede kammer, hvor enheden bremses af sit eget fremkaldte vakuum.

Punkt 1 og 2:
Der skal mere bas til for at frembringe en lidt varmere og mere naturlig lyd og for at få det rum frem i lyden, der giver en mere samlet præsentation, billedet skal have en baggrund. Disse rum-informationer i den dybeste bas, er dem der giver det rigtige soundstage, det som er på indspilningen og ikke et kunstigt soundstage tilført ved blot at flytte enhederne væk fra øret, sådan så det lyder som om musikerne er på afstand af tilhøreren. 

Det første jeg gjorde var at recable med Canare L-4e6s. Det er et super godt neutralt kabel, som bruges af blandt andre Blue Jeans Cable til balancerede signalkabler.
Resultatet kender jeg i forvejen: mere glat, detaljeret og fyldig mellemtone og diskant og mere luftig bas. Det er altsammen rigtig godt, men det er ikke nok.
Da jeg borede det 4 mm store hul i koppen til det ny kabel tænkte jeg allerede "basport". Jeg tog en lytter inden jeg jeg forsejlede koppen med min limpistol. Og halløjsa Beyerdynamic dt 990-bas! Bassen er meget kraftigere og helt fremme i lydbilledet, foran mellemtone og diskant. Nå, men det ønsker jeg ikke, så jeg forsegler åbningen omkring kablet med min limpistol. Effekten af hullet har jeg dog noteret mig.
Jeg har tidligere ejet en hovedtelefon med en uforglemmelig lækker sub-bas, en bas der frydede mig og gav mig kuldegysninger. Et sted på head-fi beskrives den: ...som om der står en subwoofer et eller andet sted". Denne hovedtelefon havde dog svagheder, men jeg har som sagt aldrig glemt bassen. Hovedtelefonen er Beyerdynamic dt 770 pro 250 ohm. 
På dt 770 er der en basport på, så vidt jeg husker ca. 3-4 mm i diameter, placeret i toppen af koppen. Porten er dækket af et tyndt stykke stof. 
Måske hemmeligheden mellem den åbne dt 990's bas og den lukkede dt 770's sub-bas er en begrænsning af hvor hurtigt luften kan flytte sig bag enheden. 
Jeg kan bore et 4 mm hul i srh 940 og finde noget tyndt stof til at hæmme luftens passage ind og ud af koppen. Men der er også en anden løsning med samme funktionelle resultat: små huller. Hvis resultatet blev dårligt kunne jeg jo altid lukke hullet igen med min limpistol.

Jeg anskaffede et 1 mm bor og borede et hul øverst i koppen. (Øverst fordi det gjorde Beyerdynamic i dt 770 og hvem ved om det også har en effekt hvor henne hullet er i koppen.)
Jaa... der er en lille forskel, lidt mere bas og lidt mindre tør lyd, ingen negativ påvirkning af mellemtonen, ingen dominans i lydbilledet.
(Det fede ved at bore huller som her er at det er så nemt at tjekke resultatet med det man kom fra, det er bare at holde for hullet... slippe... holde for... slippe...)
Jeg lyttede et par dage med denne løsning. 
Det var bedre med hullet, ingen tvivl om det, men jeg kunne godt ønske mig lidt mere endnu.
Så borede jeg et hul mere, denne gang i den nederste del af koppen. Jeg forestiller mig at et hul i den modsatte ende af det første hul vil fordele luften mere ligeligt til enheden.

JA! Der var den!
Sub bas når den er aktuel på indspilningen, ingen negativ påvirkning af mellemtonen, ikke længere fremme foran i lydbilledet, men stadig på sin plads sammen med resten af lydbilledet, mere naturlig klang, punkt 2 imødekommet. 
Bassen fylder det ud, der mangler i lydbilledet, ikke længere nogen "huller", den giver musikken rum som baggrund i et billede, naturligt soundstage, punkt 1 imødekommet. 
Der er nu ikke længere forandring i lyden ved højere lydtryk i forhold til normale, den lille hurtige 40 mm enhed bevæger sig frit og uhæmmet ved alle lydtryk, punkt 3 imødekommet.

Min srh 940 er nu den absolut mest komplette hovedtelefon jeg nogensinde har hørt. Den strækker sig tydeligt fra den dybeste bas gennem mellemtonen til den højeste diskant fuldstændig klart og uhæmmet uden nogen dyk i frekvensgangen. I mine ører har den ingen fejl med dette mod. (Husk det er nemt at tjekke effekten af moddet: holde for hullet... slippe... holde for... osv) Den har alt det positive der er skrevet om den og de føromtalte, også i mine ører, negative egenskaber er elimineret. Det skal dog siges at hvis man ikke bryder sig om den klare åbne diskant og den nærværende men aldrig påtrængende mellemtone og den høje grad af detaljer, som denne hovedtelefon uvægerligt har, så vil man stadig ikke kunne lide den, for ingen af de ting er ændret i dette mod.

Billede

Billede

Billede

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 30. mar 2012, 18:54
af Claus-DK
En af de kendte mods er at lægge en 10 mm tyk snor ind under puderne hele vejen rundt og derved flytte enhederne på afstand af øret. Der giver lidt mere bas, mindre mellemtone, større soundstage og generelt blidere lyd.

Det tror jeg ikke på, alle andre hovedtelefoner får mere bas når man flytter driveren tættere på æret og omvendt, jeg tror godt på at du får mere bas, men ikke af den nævnte årsag, jeg tror at det du opnår er et tættere kammer mellem øre og driver, prøv lige at fjerne snore og tryk på kopperne og se hvilken effekt dette har ??

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 31. mar 2012, 08:13
af Daf
Det har du ret i. Nu benytter jeg mig ikke af det omtalte mod, jeg har kun prøvet det. Jeg bruger det ikke fordi det svækker mellemtonen og diskanten med det resultat at bassen kun synes relativt stærkere uden egentlig at være det. Det med at trykke på kopperne har ingen synderlig effekt.

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 31. mar 2012, 13:02
af Claus-DK
Det var slet ikke for at brokke mig, men det var bare imod alle mods jeg selv har fusket med gennem årene....

Har du prøvet at dæmpe kopperne ?? altså gøre dem tungere eller mindre vibrerende..Det plejer at give en positiv effekt

Hvis der er huller i den plade der holder driverne kan man også øge luftigheden af lyden ved at perforere de der papir ting der oftest er klæbet på for at lukke dem, men det er lidt farligt og svært at få tilbage til originalen, virker også bedst på åbne hovedtelefoner...

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 31. mar 2012, 14:24
af Daf
Tak for ideerne. Det er tydeligt du også har akkumuleret en del erfaring med mods :-) Jeg tror bare jeg nøjes med de huller jeg har boret i kopperne, jeg er yderst tilfreds med resultatet 4musik

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 31. mar 2012, 15:08
af Claus-DK
tilfredshed er den bedste målestok og ja jeg har fusket meget med at trimme lyden af hovedtelefoner, jeg har bare ikke rigtig tiden til det mere, desværre for det er ret sjovt at rende rundt og prøve forskellige ting af, man kan virkelig trække lyden i meget forskellige retninger, med ret simple tiltag..

Jeg har ofte undret mig over at de store producenter bare smider et par mere eller mindre tilfældige puder på deres modeller, det virker lidt på mig som om "vi bruger bare det vi alligevel har på lager" og det er virkelig en skam for lige netop puderne gør en enorm forskel på slut resultatet, der er jo nærmest vokset en hel industri op bare for at lave ordentlige puder til f.eks Grados modeller og det virker helt skørt at de ikke selv gider bruge den smule tid det ville tage at gøre det selv..
Det er bestemt ikke kun noget der præger gradoer, men det er nok dem der bliver lavet mest sjov med..

Shure srh 940 mod

Indlæg: 31. mar 2012, 19:37
af Hammer
Interessant bass port mod, som jeg er meget fristet til prøve...

Hvad med isolationen mod udefrakommende lyde? Jeg er klar over at det er meget subjektivt, men er der sket en mærkbar forringelse som følge af dit mod? Jeg vil jo nødigt reducere mine 940 til et par halv-åbne bøffer ala Denon AH-D2000.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 31. mar 2012, 21:39
af Daf
Det gør ingen forskel i forhold til isolation, i hvert fald ikke så vidt jeg kan høre. Nu kan jeg se billederne ikke kan ses og jeg kan ikke finde ud af at få det til at virke, men det drejer sig om 2 huller i hver kop på 1 mm i diameter. Det er mindre end man tror. Det er meget små huller.

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 31. mar 2012, 22:23
af Hammer
Daf skrev:Det gør ingen forskel i forhold til isolation, i hvert fald ikke så vidt jeg kan høre. Nu kan jeg se billederne ikke kan ses og jeg kan ikke finde ud af at få det til at virke, men det drejer sig om 2 huller i hver kop på 1 mm i diameter. Det er mindre end man tror. Det er meget små huller.

Super! Tak for svar og billeder. Jeg vil overveje at finde boremaskinen frem i en ikke alt for fjern fremtid. Hvis jeg gør det så skal jeg naturligvis nok skrive mine indtryk her...

Dafs billeder (modtaget pr. email):

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 1. apr 2012, 12:50
af Daf
Flot flot flot... tak for det hammer...

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 4. apr 2012, 19:20
af Claus-DK
Giver de to små huller virkelig mere bas ??
Det skal da prøves på nogle andre lukkede bøffer..

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 4. apr 2012, 20:03
af Daf
Ja, de gør. Helt små huller på 1 mm (hvilket nok er bedst at starte med af indlysende årsager) giver en kraftigere bas i den dybe region. Store huller på eks 4,5 mm giver en kraftigere mellem til øvre bas. Det er min erfaring med srh 940. Og det fede er at det er nemt at tjekke effekten og nemt at lukke hullet igen, hvis man fortryder.
Nu er der lige en detalje ved srh 940 og det er at den som standard er i stand til at spille meget dybt, den gør det bare ikke særlig hørbart. Standard er det næsten som om man kun når at "mærke" den dybeste bas, før den er væk igen. Srh 940 er virkelig en mester i at holde musikken i et jerngreb. Jeg nyder den lidt mere prominente bas den har nu og den er stadig under fuld kontrol. Jeg vil også lige tilføje at der med moddet ikke er tale om voldsom bas, blot et hørbart løft i den nedre region med et yderst klædeligt resultat for det samlede lydbillede.
Faktisk, når jeg tænker over det, kan en del af effekten være en simpel luftkanal til membranen, så den kan spille frit og uhæmmet. Hvis man ser nærmere på golden ears måling, kan man se at sub-bassen faktisk ikke på nogen måde er tilbagetrukket i srh 940. Måske har jeg bare gjort det muligt for srh 940 at spille frit som den nu lyder: skøn sub-bas, flad som en pandekage hele vejen op til diskanten der er løftet til glæde for sådan nogen som mig :-)
Men igen, en basport i en basrefleks-højtaler er essentiel for højtalerens frekvens respons og dermed lydens karakter og her arbejder man foruden åbningens diameter også med rør i porten og dettes længde ind i højtaleren.

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 4. apr 2012, 20:56
af Hammer
Jeg synes bestemt det lydder "plausible" som de siger i MythBusters 1musik

Tag f.eks. hvad Beyerdynamic skriver om forskellen på DT 770 Pro og DT 770 M.

http://europe.beyerdynamic.com/service/faqs/faq-for-headphones.html#fo1928 skrev:
The difference between these two models though, is as follows:
1. The DT 770 PRO has so called "Bass-Relfex-Openings" at the side of each housing to make sure the diaphragm can "breath", causing a better reproduction of low- and high frequencies (since the diaphragm can move a lot easier). A small amount of isolation against ambient noise has to be sacrificed for the better sound. The DT 770 M doesn't have these openings, therefore sounds slightly "thinner" (slightly less low end), but offers up to 35 dB(A) of ambient noise isolation.

Et andet eksempel Panasonic RP-HTF600-S som jeg er indehaver af og også er omtalt andetsteds her på siden. Det er en dejlig billig hovedbøf med masser af bass, bl.a. fordi den er hullet som en ost med en masse porte så den kan ånde. Dækker man disse huller til bliver den lys og analytisk.

Eneste problem for mig er at at Shure 940 efter min mening er en lidt for dyr hovedtelefon til at jeg synes det er sjovt at begynde at bore i den, så jeg vil foretrække at afsætte den og købe noget andet. Derimod har jeg et par Superlux HD660 på vej og de er i prisklasse hvor det kunne være sjovt at bore i dem hvis ikke jeg synes de har nok bass (med Beyerdynamic softskin pads som er anbefalet andetsteds....).

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 4. apr 2012, 22:08
af Daf
Jeg borede også kun hullerne fordi jeg for det første var helt sikker på jeg ville beholde hovedtelefonen, den er ganske enkelt lige præcis det jeg så længe har søgt, og for det andet at jeg kunne lave et vel gennemtænkt mod, der var nemt at efterprøve og nemt at fjerne igen. Men er man ikke sikker på det er noget man vil beholde, så falder værdien jo noget med sådan et par limklatter for slet ikke at tale om bortfald af garanti.
For mig er srh 940 den første hovedtelefon ud af mange jeg føler mig helt sikker på og havde jeg 1150 kr til hovedtelefoner havde jeg købt den du (hammer) har til salg netop nu, bare for at have en i reserve. Går min i stykker køber jeg den igen og udfører de samme mods på den igen.

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 3. jun 2012, 21:51
af Mataugust
Så fik jeg boret min SRH940, og jeg må sige at det blev en helt anden hovedtelefon, til det bedre. Jeg valgte så at bore 1 hul på 1,4 mm, det skulle give nogenlunde samme areal som som de 2 gange 1 mm.
Kæmpeløft i bassen gav det, skønt.

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 5. nov 2012, 12:04
af telum
Nu får jeg snart sådan et sæt ind af døren musik15

Jeg vil lige bruge lidt tid uden huller, det kan jo være jeg elsker signaturen, men HVIS jeg skal igang med at bore, skal jeg lige høre:

Skilte i dem ad inden i borede og er det nemt at gå til? Det der med at stå med en slagboremaskine på fin-elektronik gør mig lidt nervøs musik14

Sv: Shure srh 940 mod

Indlæg: 5. nov 2012, 16:00
af Mataugust
Jeg brugte en dremelkopi og et 1,4 mm bor. Direkte i koppen.

Sendt fra min Galaxy Nexus

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 5. nov 2012, 18:56
af Daf
Tillykke med dem. Selvom jeg ikke ejer dem mere, anser jeg stadig srh940 for at være blandt de bedste lukkede hovedtelefoner på markedet. De kan alt og er meget kompetente.
Jeg brugte et 1 mm metalbor, uden at skille dem ad. Jeg borede langsomt, sådan at alle skrællerne kom ud og ikke blev skubbet ind. Du kan roligt bore der hvor vi har boret, i den yderste del af koppen og på tværs af enheden, der er plads nok inden i. De er dog også meget nemme at åbne, 2 skruer og så er de åbne, så hvis du vil tjekke kammeret for smuler efter du har boret, er det nemt nok.
Tip: fixer boremaskinen og hold koppen og lav først et passende dybt mærke i plastikken med en syl, så boret ikke rutcher rundt og du får hullet præcis der hvor du ønsker det.

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 5. nov 2012, 20:26
af telum
Tak for det og tak for rådene! Jeg skal dog lige have lyttet lidt til stock-versionen først, det kan være de er perfekte for mig som de er :-)

Re: Shure srh 940 mod

Indlæg: 5. nov 2012, 21:46
af pof
Daf skrev:Det første jeg gjorde var at recable med Canare L-4e6s.


Hvilket stik har du brugt i hovedtelefonenden? Kan man få de stik med samme lås?

Var det kun de inderste ledere af kablet du brugte, eller med hele kappen?