Side 1 af 2

Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 21:59
af Buyer no 1
Jeg kom til at købe 24 flasker portvin omkring juletid. Er det for meget...?

Indtil videre har jeg ca. 23 flasker tilbage :-)

Re: Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 22:06
af Ostebaronen
Du skulle bare have drukket en hver dag :D

Re: Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 22:11
af Kaps
Var så heldig at få sådan en bandit af min bror, den åbnede mine øjne for portvin, og har siden prøvet lidt forskelligt, dog i en anden prisklasse, har ikke råd til at smide den slags penge for portvin.
http://www.philipsonwine.com/default.as ... u=55531057
Ellers har det været mest belgisk øl og god rom der har rykket hos mig.

Re: Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 22:14
af Buyer no 1
Uha, den ser godt ud!

Men med 24 flasker havde jeg kun råd til 1996-udgaven :-)

Re: Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 22:25
af Kaps
Min erfaring med billigere portvine er også at man kommer ret tæt på for et meget meget mindre beløb, faktisk synes jeg at man får meget for pengene i en portvin til en hund.
Kan 1996 udgaven anbefales? Hvad står sådan en i?

Re: Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 22:30
af Buyer no 1
Den står netop i en hund :-)

Sidste år havde vi Burmester 1997 Vintage, og den var virkelig god. 1996 Colheita er lysere i farven, men smagen er efter min mening mindst lige så god.

Re: Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 22:52
af Kaps
1957'eren var også ret lys, men de skulle også tabe farve når de kommer op i alderen. Jeg tror jeg skal have fundet mig den du taler om, til 100kr er det det billigste upgrade af sit hifisetup man kan få, musik lyder bare bedre med en lille skid på hehe

Re: Portvins-fi

Indlæg: 5. jan 2012, 22:58
af mage
Hmmm.... Gu' ve' om man skulle forsøge sig med lidt portvins-"pullimut"...

Et lille forårs projekt....

Mage

Portvins-fi

Indlæg: 6. jan 2012, 10:49
af nc8000
Jeg er meget mere til madeira end portvin men det er svært at finde ordentlig madeira i forretningerne i Danmark. Der er også lidt mormor aura over madeira, i 60'erne var Danmark den største aftager af madeira i verden, ikke blot per indbygger men i absolut mængde, men så gik det af mode

Re: Portvins-fi

Indlæg: 6. jan 2012, 13:17
af librarian
Ja, god madeira hænger ikke på supermarkedernes hylder. men vinhandlere har ofte noget godt...

Burmester - hold da op hvor har jeg fået meget Burmester portvin. Husker colheitaen fra 1985 (eller var det 1986) som bedre end de fleste. Har aldrig smagt de meget gamle...

Ang. portvin og pris: Jeg synes da også man kommer langt for en hundredekrone. Især hvis det er ung portvin, ok. Men portvin med lidt alder, både vintage og fadlagrede, er en helt anden sag. Efter min mening er det et af de steder, hvor man med fordel kan smide nogle flere af de dér hundredekronesedler efter vinen.

Rødvin fra gode årgange med lidt alder er svære at finde, og når det endelig lykkes er de ikke til at betale. I stedet smider man flere hundrede kroner efter en ung rødvin, som kunne være blevet fantastisk, hvis den havde ti år mere i flasken. Eller man holder sig til de vine, der er lavet til at drikke straks efter frigivelsen. Og det er jo godt nok. Men vin kan være så meget mere spændende...

Dér er det så fantastisk med portvin, især de fadlagrede (for de uindviede: tawny=fadlagret, blanding af forskellige årgange og colheita=fadlagrede af enkelte årgange), at du nemt kan få MEGET gamle og fine portvine, der er til at betale. Og det er altså meget mere spændende end mange af de LBV (late bottled vintage - for de uindviede: en vintage-hybrid, der får lidt længere fadlagring end trad. vintage, men også lagrer videre på flaske, bare kortere tid), der oversvømmer supermarkedernes hylder...(selvom de da også kan smage herligt :-) )

Re: Portvins-fi

Indlæg: 6. jan 2012, 18:13
af Buyer no 1
nc8000 skrev:Jeg er meget mere til madeira end portvin men det er svært at finde ordentlig madeira i forretningerne i Danmark. Der er også lidt mormor aura over madeira, i 60'erne var Danmark den største aftager af madeira i verden, ikke blot per indbygger men i absolut mængde, men så gik det af mode


Det må skyldes at Anton Berg producerede store mængder af blomme i Madeira chokolader... :lol:

Re: Portvins-fi

Indlæg: 6. jan 2012, 19:45
af Kaps
Har faktisk aldrig smagt madeira (andet fra Anton Berg :) ) så nu må jeg jo desværre ud og købe en flaske.
Hvordan smager det kontra portvin? Hvad skal man punge ud med for at få en fornuftig flaske?

Portvins-fi

Indlæg: 6. jan 2012, 20:14
af nc8000
Man kan ikke sige hvordan det smager kontra portvin da der findes et antal varianter der er vidt forskellige (lige som der gør med sherry). Min personlige favorit er den der hedder malvasia (malmsey) på engelsk som er en sød/kompleks hedvin. Grundet EU regler må den dog ikke hedde det mere da malvasia druen som den tradiyionelt er baseret på er uddød på Madeira så den nu laves på en nær slægtning. En god malvasia skal være 15-20 år gammel eller ældre og koster fra 3-400 kr og opefter. Maderira vine kan holde sig næsten uendeligt (man kan sagtens købe nogen der er >100 år gamle) og kan ogs holde flere år efter at være åbnet (dette er dog mere teoretisk end i praksis). Der findes også tørre varianter, røgede/salte varianter osv.

Jeg handler typisk her http://www.madeira-shopping.com/english/

Re: Portvins-fi

Indlæg: 10. jan 2012, 11:10
af el_serpiente
Portvin er noget af det bedste man kan indtage :)

Jeg har betydeligt mere end 24 flasker på lager og har da også smagt en del Burmester både nye og gamle, det er rigtig god portvin for pengene. Mine favoritter colheita fra Burmester af nyere årgange er 2000 og 1989. Ellers er 63 den bedste jeg har smagt og 50 er også god. Jeg har endnu til gode at smage dem fra 20'erne, men de er ikke til salg lige for øjeblikket. Ellers kan Krohn 10 års anbefales, den bedste 10 års Towny jeg har smagt.

Vintage er også lækkert men priserne er ret høje hvis man skal have nogle godt, men i kælderen er der efterhånden en del flasker jeg forventer at drikke når jeg går på pension (om 30 år) for så er de ved at være godt og til den tid har jeg ikke får til at købe dem.

Re: Portvins-fi

Indlæg: 10. jan 2012, 11:32
af librarian
el_serpiente skrev:Portvin er noget af det bedste man kan indtage :)

Jeg har betydeligt mere end 24 flasker på lager og har da også smagt en del Burmester både nye og gamle, det er rigtig god portvin for pengene. Mine favoritter colheita fra Burmester af nyere årgange er 2000 og 1989. Ellers er 63 den bedste jeg har smagt og 50 er også god. Jeg har endnu til gode at smage dem fra 20'erne, men de er ikke til salg lige for øjeblikket. Ellers kan Krohn 10 års anbefales, den bedste 10 års Towny jeg har smagt.

Vintage er også lækkert men priserne er ret høje hvis man skal have nogle godt, men i kælderen er der efterhånden en del flasker jeg forventer at drikke når jeg går på pension (om 30 år) for så er de ved at være godt og til den tid har jeg ikke får til at købe dem.

Ja, hvem der havde en god vinkælder! Det ville jeg også gå og hygge mig med, hvis ikke der var for varmt i min kælder. jeg bor i lejlighed og kælderen holder desværre 20 grader konstant. Har overvejet om det ikke bare gør lagringsprocessen kortere (lige som f.eks. rom modnes hurtigere end whisky pga. det varmere klima...). men jeg tror ikke på det...

Re: Portvins-fi

Indlæg: 10. jan 2012, 11:41
af nc8000
Jeg har en 5 m2 viktualiekælder med stort set konstant temperatur omkring 12 grader. Perfekt til lagring af ting med procenter samt hjemmesyltede ting osv.

Re: Portvins-fi

Indlæg: 10. jan 2012, 12:07
af el_serpiente
librarian skrev:
el_serpiente skrev:Portvin er noget af det bedste man kan indtage :)

Jeg har betydeligt mere end 24 flasker på lager og har da også smagt en del Burmester både nye og gamle, det er rigtig god portvin for pengene. Mine favoritter colheita fra Burmester af nyere årgange er 2000 og 1989. Ellers er 63 den bedste jeg har smagt og 50 er også god. Jeg har endnu til gode at smage dem fra 20'erne, men de er ikke til salg lige for øjeblikket. Ellers kan Krohn 10 års anbefales, den bedste 10 års Tawny jeg har smagt.

Vintage er også lækkert men priserne er ret høje hvis man skal have nogle godt, men i kælderen er der efterhånden en del flasker jeg forventer at drikke når jeg går på pension (om 30 år) for så er de ved at være godt og til den tid har jeg ikke får til at købe dem.

Ja, hvem der havde en god vinkælder! Det ville jeg også gå og hygge mig med, hvis ikke der var for varmt i min kælder. jeg bor i lejlighed og kælderen holder desværre 20 grader konstant. Har overvejet om det ikke bare gør lagringsprocessen kortere (lige som f.eks. rom modnes hurtigere end whisky pga. det varmere klima...). men jeg tror ikke på det...


Portvin er rimelig robust overfor variationer i temperaturen end normal vin grundet den lidt højere procent. men jeg ville nok ikke gemme den mange år ved 20 grader.

Ved højere temperaturer så ældes portvinen hurtigere, men der er dog den ulempe at vinen kan tage skade af for høj varme og blive dårlig. Så jeg kan ikke anbefale det. Derimod kan man bare købe et vin køleskab så er der ingen problemer med temperatur og fugt.

Det er normalt også kun vintage der bliver bedre af at blive lageret. Tawny og colheita skal bare knappes op og drikkes så hurtigt som muligt.

Re: Portvins-fi

Indlæg: 10. jan 2012, 12:43
af librarian
Ja, den er jeg med på. Drikker da også fortrinsvis tawny ;-)

Re: Portvins-fi

Indlæg: 10. jan 2012, 13:21
af nc8000
Madeira kan på det nærmeste opbevares uendeligt og det er næsten ligegyldigt hvordan og i hvilken temperatur den opbevares (tror dog ikke den vil bryde sig om at blive frosset) men i betragtning af hvorden den lagres under produktionen er det jo ikke så mærkeligt at den kan tåle lidt af hvert

Re: Portvins-fi

Indlæg: 10. jan 2012, 15:30
af librarian
ku' godt være jeg skulle prøve med et mindre antal flasker portvin og madeira. Der er også dem, der siger, at temperaturen ikke betyder så meget så længe den er konstant (selv for rødvin). Jeg ved bare, jeg ville gå og bekymre mig dagligt om vinenes tilstand...