Side 1 af 3

Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 02:16
af toppe
Denne tråd kunne måske gå an under mad-fi, men jeg synes nu alligevel at bageriet kræver sin egen tråd 7musik
Jeg har selv bagt på et beskedent niveaut i mange år men begyndte at bage på et lidt mere seriøst plan for flere år siden, da jeg flyttede til et område i københavn som virkelig ikke havde nogen anstændige bagerier i nærheden.

Min vigtigste opskrift på morgen boller vil jeg meget gerne dele med jer: Den er supernem, kræver ikke nogen særlig indsigt for at give et rigtig godt resultat, men for at perfektionere den må man bruge mange år - der er jeg ikke endnu nået til :oops: Men den giver et godt resultat, er meget nem og hurtig at lave og kan imho frembringe bedre brød, end mere end 98% af landet bagere kan levere og til en langt lavere pris :roll:

Here goes:

Det vigtigste er at der skal bruges durum mel, helst ca 30-50 % - durum har en bedre hæve evne end alm hvedemel, og det er vigtigt for at disse boller får en god krumme og struktur...
Jeg tilsætter oftest noget groft mel; det kan være noget rugmel, grahamsmel, fuldkornshvede, fuldkornsspelt eller andet.
Jeg suplerer ofte med lidt almindeligt hvedemel.
Der skal lidt sukker og lidt salt til.
Jeg bruger tørgær, da det gør hele processen meget hurtig - jeg bruger max 5 min på at rør dejen sammen og gider ikke det besværlige med at opløse gær i lunkent vand...
Til slut noget lunkent vand. Dejen skal ikke være fast, som i en normal gærdej, men 'lind' - hvor fugtig man vil have den kommer med erfaringen, men den skal realtivt nemt kunne røres sammen med en gryde-ske, dejskraber eller lignende uden at være vælling-agtigt i konsistensen.

Når dejen er rørt sammen dækkes den med et klæde og hæver i ca tre timer.
Derefter vendes den med grydeskeen eller dejskraberen, dækkes med film og sættes i køleskabet natten over.

Næste morgen tager man dejen ud af køleskabet og med en stor ske eller lignende klatter bollerne ud på en plade, som man sætter i en kold ovn. Derefter skruer man ovnen op på ca 220 grader med varmluft, sætter pladen ind og går i bad. Hvis man, som jeg, er lidt langsom i badet, passer det med at bollerne er klar; afhængig af ovn og temperatur tager det vel 25-30 min. Jeg plejer at sætte en ovnfast skål med vand nederst i ovnen, men folk med moderne ovne der har damp kan sikkert bruge dette med endnu bedre resultat.

Det kræver en anelse planlægning, da dejen skal hæve længe, men arbejdsindsatsen er minimal, og har man rutinen inde på kroppen, er det bare noget man gør :grin:
En anden kæmpe fordel er, at man ikke får dej på fingrene eller sviner køkkenbordet til - det hele vendes/æltes i skålen med fx en dejskraber...
Hvis jeg laver en stor portion dej, kan det jeg ikke bruger sagtens stå i køleskabet endnu et par nætter eller ved at tilsætte lidt mere mel kan det blive en god basis for en pizza-dej ;-)


Til ca 10 boller skal der bruges:

ca 600 g mel
ca 5 dl lunkent vand
1-2 tsk salt
1-2 tsk sukker
15 g gær

Re: Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 07:46
af Niels
Dejligt med lidt morgenboller - det skal prøves. Fin tidssvarende avatar iøvrigt.

Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 13:09
af Henrik_sdk
Det lyder spændende, bortset med badet, men det kan man vel springe over, ellers kan det kun blive til juleboller for mit vedkommende.

Re: Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 18:01
af Mataugust
Henrik_sdk skrev:Det lyder spændende, bortset med badet, men det kan man vel springe over, ellers kan det kun blive til juleboller for mit vedkommende.


Så skal du bare huske at putte rosiner i.

Re: Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 19:10
af Rappo
Mataugust skrev:
Henrik_sdk skrev:Det lyder spændende, bortset med badet, men det kan man vel springe over, ellers kan det kun blive til juleboller for mit vedkommende.


Så skal du bare huske at putte rosiner i.
Rosiner hører ikke hjemme i bagværk! Om ikke andet i hvert fald ikke i boller! :ugeek:

Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 22:24
af nc8000
Har du aldrig hørt om rosinboller ?

Re: Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 22:40
af Rappo
nc8000 skrev:Har du aldrig hørt om rosinboller ?
Jo og jeg mener at det er et misforstået koncept. :-)

Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 22:45
af nc8000
Not :-)

Re: Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 22:51
af vaskebjørnen
Rappo skrev:
nc8000 skrev:Har du aldrig hørt om rosinboller ?
Jo og jeg mener at det er et misforstået koncept. :-)

Her må jeg bakke dig op Rappo, ingen rosiner i bagværket basta rulle6

Sv: Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 23:31
af Sorensiim
nc8000 skrev:Har du aldrig hørt om rosinboller ?

Personligt er det kun noget jeg oplever i koldt vejr.

Bage-fi

Indlæg: 4. dec 2012, 23:40
af nc8000
En rosin per bolle ?

Re: Bage-fi

Indlæg: 5. dec 2012, 01:25
af toppe
Wow, en flame war på rosinboller i bagetråden på hoved-fi :shock:
8musik

ruller1 ruller1 ruller1 ruller1

Jeg er nu heller ikke så begejstret for rosiner i mine boller - så er man jo nødt til at nøjes med smør, for ost og rosiner spiller altså ikke...

Men rosiner i en god kringle, derimod... 9musik

Bage-fi

Indlæg: 5. dec 2012, 01:40
af nc8000
Rosiner, pomerans og sukat er godt i teboller men duer ikke i pålægsboller

Re: Bage-fi

Indlæg: 5. dec 2012, 10:57
af Rappo
toppe skrev:Men rosiner i en god kringle, derimod... 9musik
Det er så faktisk det eneste sted, hvor rosiner gør sig ok i bagværk. Nå - ikke mere for/imod rosin-snak fra min side af nu! :lol:

Re: Bage-fi

Indlæg: 5. dec 2012, 11:26
af brian
Rosiner hører i min verden kun til i eftersmagen af en god portvin.

Brian

Re: Bage-fi

Indlæg: 8. dec 2012, 15:22
af Henrik_sdk
Er der ikke en her og nu opskrifte på gode boller og brød?

Re: Bage-fi

Indlæg: 8. dec 2012, 17:15
af librarian
Skidtet skal vel trods alt hæve og bages...?

Re: Bage-fi

Indlæg: 9. dec 2012, 01:59
af Henrik_sdk
Nettos bagselv blanding tilsæt kun gær.

Billede

Re: Bage-fi

Indlæg: 14. feb 2013, 00:27
af toppe
Jeg vil lige dele opskriften på intet mindre end Verdens Bedst Brød (det bliver det ihvertfald kaldt i en anden artikkel) med jer:
http://politiken.dk/mad/opskrifter/ECE1310446/jims-laheys-perfekte-broed/

Kort sagt er der tale om en langtidshævet dej der bliver bagt i en støbejernsgryde i ovnen. En stegeso eller lignende kan også bruges, men det er vigtigt at der er et låg, for at holde på dampen. Jeg har efterhånden prøvet det nogle gange og det er det bedste brød jeg nogensinde har bagt og er helt på højde med hvad man kan købe hos de aller bedste bagere. Skorpen bliver sprød, krummen både blød og sej og frem for alt SMAGER det bare godt.
Jeg holder mig ikke altid til opskriften - i stedet for at lade det hæve ved stuetemperatur kan jeg finde på at hæve det et par dage i køleskabet i stedet - jeg har ofte en dej stående så jeg lige kan bage et brød, nogle boller eller en pizza... Jeg forestiller mig at det kan blive endnu bedre hvis man kultiverer en surdejskultur, men det er jeg ikke nået til endnu...

Her er et billede af seneste forsøg, med 1/3 durum, 1/3 hvedemel og 1/3 majsmel:

Billede

Prøv det!

Re: Bage-fi

Indlæg: 14. feb 2013, 02:34
af Claus-DK
HUSK at bruge en ordentlig margarine når i bager, det har en større betydning end i tror...