Bage-fi



Bage-fi

Indlægaf toppe » 4. dec 2012, 02:16

Denne tråd kunne måske gå an under mad-fi, men jeg synes nu alligevel at bageriet kræver sin egen tråd 7musik
Jeg har selv bagt på et beskedent niveaut i mange år men begyndte at bage på et lidt mere seriøst plan for flere år siden, da jeg flyttede til et område i københavn som virkelig ikke havde nogen anstændige bagerier i nærheden.

Min vigtigste opskrift på morgen boller vil jeg meget gerne dele med jer: Den er supernem, kræver ikke nogen særlig indsigt for at give et rigtig godt resultat, men for at perfektionere den må man bruge mange år - der er jeg ikke endnu nået til :oops: Men den giver et godt resultat, er meget nem og hurtig at lave og kan imho frembringe bedre brød, end mere end 98% af landet bagere kan levere og til en langt lavere pris :roll:

Here goes:

Det vigtigste er at der skal bruges durum mel, helst ca 30-50 % - durum har en bedre hæve evne end alm hvedemel, og det er vigtigt for at disse boller får en god krumme og struktur...
Jeg tilsætter oftest noget groft mel; det kan være noget rugmel, grahamsmel, fuldkornshvede, fuldkornsspelt eller andet.
Jeg suplerer ofte med lidt almindeligt hvedemel.
Der skal lidt sukker og lidt salt til.
Jeg bruger tørgær, da det gør hele processen meget hurtig - jeg bruger max 5 min på at rør dejen sammen og gider ikke det besværlige med at opløse gær i lunkent vand...
Til slut noget lunkent vand. Dejen skal ikke være fast, som i en normal gærdej, men 'lind' - hvor fugtig man vil have den kommer med erfaringen, men den skal realtivt nemt kunne røres sammen med en gryde-ske, dejskraber eller lignende uden at være vælling-agtigt i konsistensen.

Når dejen er rørt sammen dækkes den med et klæde og hæver i ca tre timer.
Derefter vendes den med grydeskeen eller dejskraberen, dækkes med film og sættes i køleskabet natten over.

Næste morgen tager man dejen ud af køleskabet og med en stor ske eller lignende klatter bollerne ud på en plade, som man sætter i en kold ovn. Derefter skruer man ovnen op på ca 220 grader med varmluft, sætter pladen ind og går i bad. Hvis man, som jeg, er lidt langsom i badet, passer det med at bollerne er klar; afhængig af ovn og temperatur tager det vel 25-30 min. Jeg plejer at sætte en ovnfast skål med vand nederst i ovnen, men folk med moderne ovne der har damp kan sikkert bruge dette med endnu bedre resultat.

Det kræver en anelse planlægning, da dejen skal hæve længe, men arbejdsindsatsen er minimal, og har man rutinen inde på kroppen, er det bare noget man gør :grin:
En anden kæmpe fordel er, at man ikke får dej på fingrene eller sviner køkkenbordet til - det hele vendes/æltes i skålen med fx en dejskraber...
Hvis jeg laver en stor portion dej, kan det jeg ikke bruger sagtens stå i køleskabet endnu et par nætter eller ved at tilsætte lidt mere mel kan det blive en god basis for en pizza-dej ;-)


Til ca 10 boller skal der bruges:

ca 600 g mel
ca 5 dl lunkent vand
1-2 tsk salt
1-2 tsk sukker
15 g gær
toppe

Brugeravatar
Redaktør
 
Indlæg: 2037
Tilmeldt: 13. aug 2011, 16:46
Geografisk sted: Nørrebro

Re: Bage-fi

Indlægaf Niels » 4. dec 2012, 07:46

Dejligt med lidt morgenboller - det skal prøves. Fin tidssvarende avatar iøvrigt.
Niels

 

Bage-fi

Indlægaf Henrik_sdk » 4. dec 2012, 13:09

Det lyder spændende, bortset med badet, men det kan man vel springe over, ellers kan det kun blive til juleboller for mit vedkommende.
Henrik_sdk

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 2384
Tilmeldt: 1. apr 2011, 23:46
Geografisk sted: Ringsted

Re: Bage-fi

Indlægaf Mataugust » 4. dec 2012, 18:01

Henrik_sdk skrev:Det lyder spændende, bortset med badet, men det kan man vel springe over, ellers kan det kun blive til juleboller for mit vedkommende.


SĂĄ skal du bare huske at putte rosiner i.
Audioquest Diamond-->
Denafrips Ares -->
Cambridge CXC --> Luxman LV-107u --> HL Adapterboks--> AKG K701/Grado GS100/Philips A5pro
Thorens TD320 -->Trichord Dino -->
Mataugust

Brugeravatar
 
Indlæg: 2748
Tilmeldt: 25. sep 2011, 22:37
Geografisk sted: Slagelse

Re: Bage-fi

Indlægaf Rappo » 4. dec 2012, 19:10

Mataugust skrev:
Henrik_sdk skrev:Det lyder spændende, bortset med badet, men det kan man vel springe over, ellers kan det kun blive til juleboller for mit vedkommende.


SĂĄ skal du bare huske at putte rosiner i.
Rosiner hører ikke hjemme i bagværk! Om ikke andet i hvert fald ikke i boller! :ugeek:
Mit grej <--
I need my 1987 DG-20 Casio electric guitar, set to mandolin, yeah. Drop the drums!
Rappo

Brugeravatar
 
Indlæg: 1980
Tilmeldt: 13. jun 2011, 14:37
Geografisk sted: Odense

Bage-fi

Indlægaf nc8000 » 4. dec 2012, 22:24

Har du aldrig hørt om rosinboller ?
Auralic Aries Mini > Audiolab 8200CD cd/dac > RudiStor RPX-100
Sony NW-ZX2
iPhone SE

HiFiMan HE-6, Ultrasone Signature Pro, JH13 (alle balanceret TWau Reference)
q-Jays second gen
nc8000

Brugeravatar
 
Indlæg: 1513
Tilmeldt: 18. nov 2012, 13:28
Geografisk sted: Kalundborgegnen

Re: Bage-fi

Indlægaf Rappo » 4. dec 2012, 22:40

nc8000 skrev:Har du aldrig hørt om rosinboller ?
Jo og jeg mener at det er et misforstĂĄet koncept. :-)
Mit grej <--
I need my 1987 DG-20 Casio electric guitar, set to mandolin, yeah. Drop the drums!
Rappo

Brugeravatar
 
Indlæg: 1980
Tilmeldt: 13. jun 2011, 14:37
Geografisk sted: Odense

Bage-fi

Indlægaf nc8000 » 4. dec 2012, 22:45

Not :-)
Auralic Aries Mini > Audiolab 8200CD cd/dac > RudiStor RPX-100
Sony NW-ZX2
iPhone SE

HiFiMan HE-6, Ultrasone Signature Pro, JH13 (alle balanceret TWau Reference)
q-Jays second gen
nc8000

Brugeravatar
 
Indlæg: 1513
Tilmeldt: 18. nov 2012, 13:28
Geografisk sted: Kalundborgegnen

Re: Bage-fi

Indlægaf vaskebjørnen » 4. dec 2012, 22:51

Rappo skrev:
nc8000 skrev:Har du aldrig hørt om rosinboller ?
Jo og jeg mener at det er et misforstĂĄet koncept. :-)

Her må jeg bakke dig op Rappo, ingen rosiner i bagværket basta rulle6
WARNING:DO NOT ATTEMPT TO DRIVE OR OPERATE HEAVY MACHINERY WHILE PLAYING YOUR AIR GUITAR

[GEAR] On the go: Ipod 160GB : Qusp LOD : Alo RX : Future Sonics Atrio
vaskebjørnen

Brugeravatar
Kabelsnedker
 
Indlæg: 2165
Tilmeldt: 19. nov 2011, 15:13
Geografisk sted: Næstved

Sv: Bage-fi

Indlægaf Sorensiim » 4. dec 2012, 23:31

nc8000 skrev:Har du aldrig hørt om rosinboller ?

Personligt er det kun noget jeg oplever i koldt vejr.
The best things in life are free. The second best are very, very expensive.
All the gear but no idea | Komfort-mod til Ultrasone & Beyerdynamic | Mine faste testnumre
Sorensiim

Brugeravatar
 
Indlæg: 4908
Tilmeldt: 13. jun 2011, 14:42
Geografisk sted: Skanderborg

Bage-fi

Indlægaf nc8000 » 4. dec 2012, 23:40

En rosin per bolle ?
Auralic Aries Mini > Audiolab 8200CD cd/dac > RudiStor RPX-100
Sony NW-ZX2
iPhone SE

HiFiMan HE-6, Ultrasone Signature Pro, JH13 (alle balanceret TWau Reference)
q-Jays second gen
nc8000

Brugeravatar
 
Indlæg: 1513
Tilmeldt: 18. nov 2012, 13:28
Geografisk sted: Kalundborgegnen

Re: Bage-fi

Indlægaf toppe » 5. dec 2012, 01:25

Wow, en flame war pĂĄ rosinboller i bagetrĂĄden pĂĄ hoved-fi :shock:
8musik

ruller1 ruller1 ruller1 ruller1

Jeg er nu heller ikke så begejstret for rosiner i mine boller - så er man jo nødt til at nøjes med smør, for ost og rosiner spiller altså ikke...

Men rosiner i en god kringle, derimod... 9musik
toppe

Brugeravatar
Redaktør
 
Indlæg: 2037
Tilmeldt: 13. aug 2011, 16:46
Geografisk sted: Nørrebro

Bage-fi

Indlægaf nc8000 » 5. dec 2012, 01:40

Rosiner, pomerans og sukat er godt i teboller men duer ikke i pålægsboller
Auralic Aries Mini > Audiolab 8200CD cd/dac > RudiStor RPX-100
Sony NW-ZX2
iPhone SE

HiFiMan HE-6, Ultrasone Signature Pro, JH13 (alle balanceret TWau Reference)
q-Jays second gen
nc8000

Brugeravatar
 
Indlæg: 1513
Tilmeldt: 18. nov 2012, 13:28
Geografisk sted: Kalundborgegnen

Re: Bage-fi

Indlægaf Rappo » 5. dec 2012, 10:57

toppe skrev:Men rosiner i en god kringle, derimod... 9musik
Det er så faktisk det eneste sted, hvor rosiner gør sig ok i bagværk. Nå - ikke mere for/imod rosin-snak fra min side af nu! :lol:
Mit grej <--
I need my 1987 DG-20 Casio electric guitar, set to mandolin, yeah. Drop the drums!
Rappo

Brugeravatar
 
Indlæg: 1980
Tilmeldt: 13. jun 2011, 14:37
Geografisk sted: Odense

Re: Bage-fi

Indlægaf brian » 5. dec 2012, 11:26

Rosiner hører i min verden kun til i eftersmagen af en god portvin.

Brian
brian

Brugeravatar
Forhandler
 
Indlæg: 519
Tilmeldt: 11. apr 2011, 15:41
Geografisk sted: Slagelse

Re: Bage-fi

Indlægaf Henrik_sdk » 8. dec 2012, 15:22

Er der ikke en her og nu opskrifte på gode boller og brød?
Henrik_sdk

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 2384
Tilmeldt: 1. apr 2011, 23:46
Geografisk sted: Ringsted

Re: Bage-fi

Indlægaf librarian » 8. dec 2012, 17:15

Skidtet skal vel trods alt hæve og bages...?
Stationært: Sansui SR-222 MK-V|Ontech Monsterdac V3>Luxman C/M 02
Transportabelt: Zstella usb dac
Hovedtelefoner:
AKG K240 DF / AKG K400 / ER4S
AKG K340 / Hovedgrej No. 1 / ikko oh1
Stax SRD7 MK2 > Stax Lambda Pro
librarian

 
Indlæg: 2518
Tilmeldt: 1. apr 2011, 15:36
Geografisk sted: København

Re: Bage-fi

Indlægaf Henrik_sdk » 9. dec 2012, 01:59

Nettos bagselv blanding tilsæt kun gær.

Billede
Henrik_sdk

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 2384
Tilmeldt: 1. apr 2011, 23:46
Geografisk sted: Ringsted

Re: Bage-fi

Indlægaf toppe » 14. feb 2013, 00:27

Jeg vil lige dele opskriften på intet mindre end Verdens Bedst Brød (det bliver det ihvertfald kaldt i en anden artikkel) med jer:
http://politiken.dk/mad/opskrifter/ECE1310446/jims-laheys-perfekte-broed/

Kort sagt er der tale om en langtidshævet dej der bliver bagt i en støbejernsgryde i ovnen. En stegeso eller lignende kan også bruges, men det er vigtigt at der er et låg, for at holde på dampen. Jeg har efterhånden prøvet det nogle gange og det er det bedste brød jeg nogensinde har bagt og er helt på højde med hvad man kan købe hos de aller bedste bagere. Skorpen bliver sprød, krummen både blød og sej og frem for alt SMAGER det bare godt.
Jeg holder mig ikke altid til opskriften - i stedet for at lade det hæve ved stuetemperatur kan jeg finde på at hæve det et par dage i køleskabet i stedet - jeg har ofte en dej stående så jeg lige kan bage et brød, nogle boller eller en pizza... Jeg forestiller mig at det kan blive endnu bedre hvis man kultiverer en surdejskultur, men det er jeg ikke nået til endnu...

Her er et billede af seneste forsøg, med 1/3 durum, 1/3 hvedemel og 1/3 majsmel:

Billede

Prøv det!
toppe

Brugeravatar
Redaktør
 
Indlæg: 2037
Tilmeldt: 13. aug 2011, 16:46
Geografisk sted: Nørrebro

Re: Bage-fi

Indlægaf Claus-DK » 14. feb 2013, 02:34

HUSK at bruge en ordentlig margarine når i bager, det har en større betydning end i tror...
Claus-DK

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 12664
Tilmeldt: 1. apr 2011, 12:57
Geografisk sted: Kliplev

Næste

Tilbage til Andet-fi

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster

cron