af Claus-DK » 19. maj 2016, 00:48
Det vil jo så sige at du gør som de gør på mejerierne, vi har jo bare fjernet svampen, for at kunne styre processen bedre, prøv at spørg hvor den der kultur der tilsættes stammer fra ??
Jeg kan jo ikke bede fyren der kommer klokken seks, om at gå hjem og komme igen og dukke op igen klokken 12 fordi svampen virkerede ikke optimalt i dag..
Og dagen efter ringe til ham klokken 4 og sige han skal komme fordi jeg fandt en god svamp..
Man er jo nødt til at vide hvor lang tid ting tager, ellers ville prisen på Kefir jo svinge fra batch til batch alt efter hvor god, den der "meget svær at måle styrken på" svamp er..
Prøv næste gang du laver noget is at tage noget af den i en bøtte og lad den stå i din dybfryser i 6 måneder og så spis den...
Mine måleinstrumenter er de samme som dine, mine sanser, jeg er bare trænet i det..
Men når jeg f.eks ikke bryder mig om at drikke vin, vil jeg aldrig nå en vinkenders niveau i at spore små varianter og smagsoplevelser i vin, jeg kan jo ikke lide noget af det og vil slet ikke drikke det..
Jeg er på ingen måde ude med riven efter tosserne, gud forbyde det jeg er konge af tosserne, übertosse om du vil, hjemmegrej til f.eks. iskreme er bare af en anden karakter end de maskiner man bruger i industrien, det er en lang række af kompromisser den maskine du har, som skal have det bedst mulige ud af hvad den nu kan og jeg siger ikke den er dårlig eller noget som helst, men de maskiner jeg brugte da jeg lavede is er noget helt helt andet..
De har ofte over 100 hestekræfter, og kompressoren til kølingen er man nødt til at have stående i en separat bygning, fordi de laver så meget varme og larm at man tror det er løgn, vi har også så vi kan puste lidt luft i isen med en anden kompressor, men det er skruekompressorene der laver kulden og alene det man bruger skruekompressorer fortæller noget om belastningen og trykket i det system, der er ingen af de vandrør jeg har i huset der ville kunne kunne bruges, de ville ikke kunne klare trykket..
Jeg havde temperaturer under 40 minus grader til rådighed..
Det er lidt som at sammenligne en personbil med et passagerfly, det er to meget forskellige verdener ..
Jeg synes det er rigtigt fedt at folk interessere sig for mit fag, men jeg er lidt ked af at mange mange eksperter på f.eks TV rent faktisk ikke aner hvad de taler om og fortæller halve sandheder og ofte direkte løgne..
Tag bare den historie med liter is, åhh det er jo snyd det ikke vejer et kilo når der er en liter, den kommer næsten hvert år..
Problemet er bare at en liter af det isen laves af vejer 1,1 kilo..
Og hvis der ingen luft var i, ville den være som en stor blok is, hverken til at hugge eller stikke i.
Der står også vægt på pakkerne, hvilket er den måde vi kontrollere indholdet, varen sælges ikke pr liter men pr vægtenhed..
Hvis de virklig ville komme med noget der rystede folk, hvad så med at fortælle den almindelige borger at den luft der er i en liter is er belagt med over 2 kroner pr liter, du betaler altså 2 kroner for en liter LUFT når du køber is...
Det andet vås de lukke ud hvert år er jo bare en artikel de er snublet over i alt for damerne fra 1984 og copy pastet...
Så den der med at den friske luft er skattefri og gratis, er ikke korrekt, luft er beskattet når vi snakker om is..
Det er faktisk den dyreste af råvarerne i en liter is..
Jeg har også mødt folk hvis hjemmelavede kærgården er langt bedre end mejerienes, for de bruger jo den rigtige og fine rapsolie, hvad de så ikke ved er at den olie de har i flasken komme fra samme tank rapsolie, det har jeg da selv stået og tappet, det var så Engvang mens den samme olie røg i glasflaskerne med de fine etiketter, når man siger sandheden til de folk himler de op om at det ved jeg sandelig ikke noget om, men jeg stod altså selv og fyldte både flasker og blandende den samme olie i smør, det er ikke en information der er ret fed at få i hovedet, hvis man længe har gået og bræget over sin dejlige hjemmelavede smørbare blanding..
I realitet er smørret de bruger ældre ligesom olien også er det, vi blander dem jo med det samme og spilder ikke produktlivet på først at pakke ting ind og pakke dem ud og blande dem igen, sådan noget er også et ret barskt argument at komme igen på...
Tag et produkt som kærnemælk det findes ikke mere, det har ikke kunnet købes i min levetid, kærnemælk kommer når man laver fløde om til smør rigtig fløde altså, når de laver smør for kærnemælkens skyld er det slet ikke 38% fløde man bruger, man har i stedet teknisk fået lov at kalde det fløde når det er 9 %, så det laver man en lille klat smør af og får en meget stor del af det affaldsprodukt som kærnemælk var, når fløden er tykkere får du færre liter kærnemælk det er logik, men det kan jo aldrig blive det samme, det kan ligne og smage som vi tror kærnemælk skal smage, men det er altså kun fordi meget få ved hvordan "rigtig" kærnemælk smager, det er ikke blevet lavet ret meget smør i kærner siden smørkanonen kom på markedet, der kan man jo køre frisk fløde ind i den ene ende og få syrnet smør ud i den anden, at kærne smør er meget mere omstændigt og tidskrævende..
Vi har på Natur mælk kærner og laver vores smør i dem, men det er slet slet ikke de mængder Arla pumper ud af deres mejerier og en niche, vi er et helt mejeri af "tosser" som prøver at gøre tingene mere oprindeligt og som nogle mener det skal laves, jeg er lige begyndt så jeg kan ikke alle detaljerne om vores produktion, men det har været en fantastisk oplevelse at træde 50 år tilbage i tiden og starte "forfra" med mit fag..
Det er jo netop når det nye møder de gamle at der opstår spændende ting, viden brugt på gammelt udstyr, giver bedre resultater end ingen viden på nye maskiner som kan det hele selv, jeg har været på nippet til at forlade mit fag, det hele er efterhånden trukket ind på kontorer med PC skærme, hvor man så sidder og lægger 7 kabale og åbner og lukker nogle ventiler af og til, man er meget fjernt fra selv processen på de moderne mejerier, både fysisk og mentalt, jeg vil ud og røre ved mælken, smage på den, selv gøre tingene for jeg er bedre end et PC program til de ting...
Det er vel essensen af hvad "tosserne" gør ?? jeg gør det bare ikke kun hjemme i mit eget køkken, jeg får lov til at lave det til andre og det forpligter og er en ære at få lov til..