LarsHP skrev:Jeg må vel melde mig under fanerne som kaffenørd - uden dog at have samme grad af ekspertise eller high end udstyr som MKjeldsen. Den der La Spatiale er vel noget i retningen af en Stax SR-009 for hjemmebaristaer.
Min espresso-vej startede med en Bialetti mokkakande med ventil (som sørger for et højere tryk i kedlen før vandet begynder at blive presset igennem kaffen). Den skulle efter sigende være bedre end de billigste espressomaskiner. Kværnen blev en Bodum Antigua, som både tog sig af espresso og groftkværnet til stempelkande kaffe. Mælken skummede vi med Bodums glaskande med stempel. Den er klart bedre end Bialettis tilsvarende modeller, da stemplet tillader mælk og skum at blande sig mens man stempler, hvilket gør, at vi har fået mikroskum til discountpris. Min kæreste bruger fortsat denne mælkeskumningsmetode. Hvis man ikke har en espressomaskine med masser af tryk, kan jeg varmt anbefale at opøve sig i at stemple mælkeskummet.
Næste skridt blev at min far opgraderede sin maskine, og jeg dermed arvede hans La Pavoni (manuel med trykmåler). Espressokvaliteten og styrken steg betragteligt og vi drak mange gode cafe latte'r med den. En ulempe med den arvede maskine var, at hjulet til dampen gik meget stramt, så det blev aldrig aktuelt at skumme mælk med den. Jeg synes dog der manglede kaffesmag selvom jeg brugte dobbeltskud. En del af forklaringen er mælkemængden: 2,5 dl pr. kop. Med kaffe, mælk og skum ender vi på et volumen på lidt over 4 dl.
Så skete der det UHELDIGE, at jeg fik en kop espresso på den lokale "Kaffebønna" her i Tromsø. Det var en skelsættende oplevelse. Jeg kunne ikke længere leve med det udstyr, vi havde hjemme. Det espressoskud jeg fik den gang har kostet mig tusindvis af kroner efterfølgende, og jeg er ikke sikker på, at jeg nogensinde kommer til at opleve noget tilsvarende - i hvert fald ikke hjemne. Det særlige med det espressoskud var en helt fantastisk krop og fyldighed. Det var en decideret tyktflydende espresso, som om alt i koppen havde crema-konsistens - og masser af smag. "Taste no evil" får jeg lyst til at sige med reference til JH Audio's slogan.
Første skridt var indkøb af en (brugt) Mazzer Mini Electronic kværn og nye Super Jolly knive (som passer til Mini'en). Espressoen blev bedre, men ikke så stor forskel som forventet ud fra hvad eksperterne siger om kværnens betydning for espresso. Da det ikke var tilstrækkeligt, var næste skridt en ny og forhåbentlig bedre espressomaskine, der ikke måtte være alt for dyr.
Research på nettet ledte mig hurtigt frem til Rancilio Silva, der virkelig er value for money. Gode materialer og komponenter. Jeg havde egentlig bestemt mig for den, men så læste jeg en skæbnesvanger omtale af den: Den er en rigtig god begyndermaskine, som kan lave tilsvarende god espresso, HVIS alt gøres pinligt nøjagtigt og korrekt hver gang. Dermed bliver maskinen en streng læremester for den stakkels begynder (mine ord). Konklusionen i omtalen var, at på den ene side er Silva en begyndermaskine i forhold til pris osv., på den anden side er den vanskelig at få perfekt espresso på for en begynder. Med andre ord sætter man sig lidt mellem to stole med Silva. En anden vigtig ting for mig er, at Silva er en single-boiler maskine, som altså skal skifte temperatur efter om man laver kaffe eller skummer mælk. Har man først skummet mælk, må man vente en god stund før temperaturen er faldet til kaffebrygningsniveauet.
Fornyet research endte med køb af en Nuova Simonelli Oscar med modifikation udført hos forhandleren, så vi slipper for at huske at holde dampdysen åben under opvarmning og lukke, når dampen begynder at fise ud. Allerede det første testskud var klart bedre end det bedste, jeg nogensinde har fået ud af La Pavoni'en, som jeg virkelig har arbejdet med og justeret på til den store guldmedalje.
Efterhånden har jeg også lært mig at skumme mælk med Oscar (som har fået en WBC dampdyse på). Jeg kan lave mikroskum, men har ikke taget skridtet videre og lært mig at lave "latte art". MKjeldsen's billeder her i tråden har inspireret mig tilstrækkeligt til at jeg nu har bestemt mig for at lære mig det.
Mht. kaffebønner, så bruger vi Malabar Espresso fra Solberg & Hansen. Det er en indisk(!) og monsuneret(!) espressoristet kaffe. En overgang ristede jeg bønner selv og syntes det var bedre, men så justerede S&H på brændeprofilen eller fik ny lot, og så forsvandt grunden til at riste selv. Jeg er dog mere end åben for at riste selv igen, når jeg nu har (discount) udstyret til det: en popkorn maskine modificeret med elektronisk termometer, så jeg kan følge temperaturudviklingen i bønnerne.
Sort kaffe bliver lavet med stempelkande, men det drikker vi kun når vi har flere gæster eller til is eller flødeskumskager.
LarsHP skrev:Jeg er læser gerne en opdatering!
For min egen del har jeg nu fået en lidt større tamper (58,5mm), som bedre fylder espressofiltrenes diameter ud. Dermed bliver ekstraktionen jævnere.
LarsHP skrev:Flad base, ja.
Mht. vand har vi en vandioniseringsmaskine, som al vand har været igennem før det kommer i tanken og dermed boileren. Om det så er en god ide, ved jeg ikke, men det er sådan båden sejler...
LarsHP skrev:Det er en Vollara Living Water, samme type som Kangen, men billigere. Der er bl.a. kulfilter (som renser) og så ioniserer og spalter den det basiske og sure vand ud i hver sin slange. Vi bruger laveste pH-indstilling til kaffemaskinen, som er 8,5, men jeg tror den reelle pH er lidt lavere (ca. 8). Ifølge kemiproffessorer og min egen far, der er kemiingeniør, så kan det ikke lade sig gøre at ionisere vand, da vandet øjeblikkeligt vil neutralisere sig. Faktum er, at der kommer surt og basisk vand ud af den alligevel, så nogen har tydeligvis fundet ud af en måde at spalte det på, så vandet ikke når at neutraliserer sig før det deles ud i slangerne.
Bender skrev:Jeg har ikke erfaring med Wilfa, men jeg har se men ikk røre ofte i butikkerne og synes den føles meget billig,
Men det er jo facit at selve kværnet måske er rigtig god, mener Kjeldsen er fan af den!
Jeg bruger Baratza Preciso og det virker bare, omvendt har min bror Baratza encore som er mere simple,
Havde jeg prøvet dem alle før køb havde jeg klart valgt Encore, men det jo en smagssag ;)
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 18 gæster