Her kommer så en opskrift på et usandsynligt lækkert brød
Brød er langt sværere at bage end boller, at ramme det der med at få det bagt i midten og ikke brændt på toppen er lidt en balancegang, man skal også arbejde med en mere våd dej, det er også lidt mere kompliceret at få det hævet korrekt, så hele toppen ikke falder af første gang man skærer en skive af.
Der er også det at brød oftere spises over en lidt længere periode end boller, brød skal også være lækkert på 3. dagen, boller spiser man næsten altid samme dag eller dagen efter..
Men jeg har knækket koden efter rigtig mange mislykkedes forsøg, opskriften er min helt egen, da jeg helst ikke bare vil kopiere hvad andre gør, hvilket gør dette opslag lidt paradoksalt...
Man skal bruge:
3½ dL vand
3½ dL kærmemælk
70 gram knækkede hvedekerner
70 gram havregryn
600 gram hvedemel
25 gram gær
1 æg
en teske salt
45 gram fast margarine
Brødform på Ca 3 liter, som smøres indvendigt
Man tager en lille gryde og hælder de 3½ dL i den, så sætter man den på kogepladen og smider de 70 gram hvedekerner i, når det koger skruer man ned så det koger stille og roligt og lader det koge 3-4 minutter, når den tid er gået skal man putter havregrynene i gryden og koge det lidt mere under omrøring, så man har en grød.
Man tager gryden af og smider margarinen i grøden og rører rundt mens det smelter, man kan også bare lade det smelte og røre rundt tilsidst..
Så stiller man grøden i gryden til at køle på bordet.
Så er det tid for at hælde de 3½ dL kærnemælk i sin røreskål, sammen med gær og æg, det røres sammen og man tilsætter 3-400 gram mel og rører det jævnt..
Så tjekker man lige at grøden er under 50 grader, kan du stikker fingeren i det og holde den der er det fint.
grøden smides i røreskålen og der røres, når massen er jævn, tilsættes det sidste mel og salt.
Temperaturen i røreskålen bør nu være omkring de 30 grader..
Man tager sin dejkrog af og lader den stå i dejen som tildækkes og hæves i 25 minutter.
Når de 25 minutter er gået monterer man sin dejkrog og rører dejen jævn og fin.
Så tager man sin spartel og hælder/skraber dejen ned i sin smurte bageform jævner det ud og glatter overfladen med en våd hånd.
Brødet i formen skal nu hæve i 25 minutter, til cirka 2-2½ gange i størrelse, når det er opnået tager man en kniv, jeg bruger en steakkniv da den er tynd og spids og kommer let gennem dejen, kniven dyppes eller smøres gavmildt med rapsolie/solsikke olie og man prikker 3-4 huller på tværs af sit brød, dette gøres igen og igen, så man ender op med huller hvor der er omkring 3 cm imellem, husk at smører kniven ofte, så snart der hænger dej på den skulle den have været smurt tidligere..
Så tænder man sin ovn på 180 grader og lader brødet hæve mens ovnen varmer, cirka 25 minutter, til brødet er nogenlunde samme størrelse som før man prikkede huller og det faldt sammen.
Brødet stilles på en rist og bages 45 minutter, hvorefter det tages ud a ovnen og vikler et viskestykke omkring det og lader det køle i en times tid inden man kaster sig over det og æder det, det er meget vigtigt at man ikke snyder her, da det stadig bager en smule under afkølingen og brødet skal have tid til at "sætte" sig stille og roligt for at opnå den lækreste struktur og jævn fordeling af vandet.
Man skal altid hæve sin dej tildækket.
Formen skal smøres man kan bruge smør eller margarine.
Til sidst ender man med et lækkert brød.
- IMG_20200426_181406.jpg (2.77 MiB) Vist 14557 gange