Denne tråd kunne måske gå an under mad-fi, men jeg synes nu alligevel at bageriet kræver sin egen tråd
Jeg har selv bagt på et beskedent niveaut i mange år men begyndte at bage på et lidt mere seriøst plan for flere år siden, da jeg flyttede til et område i københavn som virkelig ikke havde nogen anstændige bagerier i nærheden.
Min vigtigste opskrift på morgen boller vil jeg meget gerne dele med jer: Den er supernem, kræver ikke nogen særlig indsigt for at give et rigtig godt resultat, men for at perfektionere den må man bruge mange år - der er jeg ikke endnu nået til Men den giver et godt resultat, er meget nem og hurtig at lave og kan imho frembringe bedre brød, end mere end 98% af landet bagere kan levere og til en langt lavere pris
Here goes:
Det vigtigste er at der skal bruges durum mel, helst ca 30-50 % - durum har en bedre hæve evne end alm hvedemel, og det er vigtigt for at disse boller får en god krumme og struktur...
Jeg tilsætter oftest noget groft mel; det kan være noget rugmel, grahamsmel, fuldkornshvede, fuldkornsspelt eller andet.
Jeg suplerer ofte med lidt almindeligt hvedemel.
Der skal lidt sukker og lidt salt til.
Jeg bruger tørgær, da det gør hele processen meget hurtig - jeg bruger max 5 min på at rør dejen sammen og gider ikke det besværlige med at opløse gær i lunkent vand...
Til slut noget lunkent vand. Dejen skal ikke være fast, som i en normal gærdej, men 'lind' - hvor fugtig man vil have den kommer med erfaringen, men den skal realtivt nemt kunne røres sammen med en gryde-ske, dejskraber eller lignende uden at være vælling-agtigt i konsistensen.
Når dejen er rørt sammen dækkes den med et klæde og hæver i ca tre timer.
Derefter vendes den med grydeskeen eller dejskraberen, dækkes med film og sættes i køleskabet natten over.
Næste morgen tager man dejen ud af køleskabet og med en stor ske eller lignende klatter bollerne ud på en plade, som man sætter i en kold ovn. Derefter skruer man ovnen op på ca 220 grader med varmluft, sætter pladen ind og går i bad. Hvis man, som jeg, er lidt langsom i badet, passer det med at bollerne er klar; afhængig af ovn og temperatur tager det vel 25-30 min. Jeg plejer at sætte en ovnfast skål med vand nederst i ovnen, men folk med moderne ovne der har damp kan sikkert bruge dette med endnu bedre resultat.
Det kræver en anelse planlægning, da dejen skal hæve længe, men arbejdsindsatsen er minimal, og har man rutinen inde på kroppen, er det bare noget man gør
En anden kæmpe fordel er, at man ikke får dej på fingrene eller sviner køkkenbordet til - det hele vendes/æltes i skålen med fx en dejskraber...
Hvis jeg laver en stor portion dej, kan det jeg ikke bruger sagtens stå i køleskabet endnu et par nætter eller ved at tilsætte lidt mere mel kan det blive en god basis for en pizza-dej
Til ca 10 boller skal der bruges:
ca 600 g mel
ca 5 dl lunkent vand
1-2 tsk salt
1-2 tsk sukker
15 g gær