Hunde-fi



Hunde-fi

Indlægaf Coach-Z » 4. jul 2014, 20:33

Ved ikke om der er sĂĄdan en trĂĄd, but here goes..

Vi vil gerne have en hund i familien.

Vi er to voksne og tre børn. Børnene er henholdsvis 4, 8 og 10 år.

Vi har aldrig haft hund før, men har talt om det i flere år og tænker at nu er det tid.


Men hvilken hund skal vi sĂĄ kigge efter?

Hunden skal primært være en familiehund, gerne en mellemstor størrelse, ikke en tæppetisser hvis i forstår, men nok heller ikke en Berner Sennen.

Der er flere der har foreslĂĄet en labrador, eller noget tilsvarende, men vi er stadig meget i tvivl.
Coach-Z

Brugeravatar
 
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. dec 2013, 00:31
Geografisk sted: Næstved

Re: Hunde-fi

Indlægaf Henrik_sdk » 4. jul 2014, 22:04

Du går ikke galt med en retriever, den er lige min max størrelse. Jeg har lige mødt noget familie for første gang heraf en kusine som opdrætter broholmer, jeg kendte ikke noget til racen på forhånd, hun havde en hvalp med på bakken for at blive socialiseret, og det var godt nok en rolig hund trods den var 18 mdr og en stor hund, meeeenn lidt for stor til mig..

Billede
Billede
Henrik_sdk

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 2393
Tilmeldt: 1. apr 2011, 23:46
Geografisk sted: Ringsted

Re: Hunde-fi

Indlægaf Mataugust » 5. jul 2014, 00:20

Har en collie, nogenlunde samme størrelse, og den er virkelig rolig, selvom han kun er 15-16 måndeder gammel.
NAD M50 --> Denafrips Ares --> Harman Kardon HK675 --> Robinettebokx --> AKG K701/Grado GS100
Thorens TD320 -->Trichord Dino -->
Mataugust

Brugeravatar
 
Indlæg: 2783
Tilmeldt: 25. sep 2011, 22:37
Geografisk sted: Slagelse

Re: Hunde-fi

Indlægaf Engelskhorn » 5. jul 2014, 10:06

Lige et par uddybende spørgsmål:
Hvor stor en have har i, og kan den indhegnes?
Hvor mange timer om dagen er i villige til at afsætte til at lufte hund?
Kunne i have lyst til at bruge den til agility?
Er der chance for at den skal bruges til jagt, i sĂĄ fald hvilken type?

Retriever er en fremragende "begynder" hund. De er blandt de nemmeste hunde at træne, og ikke meget store. Lidt afhængig af, hvor lang tid i regner med at skulle bruge på at lufte hunden som voksen, kan man så vælge mellem den klassiske "tunge" labrador, golden retriever, "formel-1" labrador eller flatcoated retriever - 2 sidstnævnte kræver efter min mening minimum 1,5 timers motion om dagen (helst over 2 timer), de 2 første kan måske klare sig med lidt mindre. Alle retrieverne er så vidt jeg ved kendt for at have godt temperament i forhold til børn osv. - dvs. meget få har tendens til at bide.

Jeg er vokset op med Kleiner Münsterlander (tysk stående jagthund - ca. 20 kg for en hun) - det er oftest også en fantastisk familiehund, hvis man har mulighed for at lufte den 2,5 time om dagen, gerne mere. Den gamle fik ca. 2-3 timers motion om dagen (mine forældre har lige fået Münsterlander nr. 4 - hun er 4,5 måneder gammel, hedder Flora, og en fantastisk hund 3musik ).

Flora pĂĄ stranden
Billede

De fleste stående jagthunde er også relativt nemme at træne, men kræver som sagt meget motion, hvis den skal være rolig i stuen bagefter.

Stereotyperne for de forskellige typer af hunde (meget generaliseret, og subjektivt ud fra mine oplevelser):

Retriever: nem at opdrage, godt temperament, moderat motionskrævende. Fremragende "begynder" hund.
Hyrdehunde: ofte nemme at opdrage, personligt har jeg oplevet hyrdehunde med skidt og fremragende temperament, kan være meget motionskrævende. Hvis man har tiden til at motionere, er det nok også en glimrende hund at starte med.
Stående og stødende jagthunde (spaniels, settere, ruhår osv.): ok at træne, temperament varierer fra race til race, meget motionskrævende (især næsten alle stående jagthunde, særligt setterne.). Absolut ikke den værste type hund at starte med, men kræver meget motion.
Slædehunde (Husky, Malamute ...): kan være svære at træne, varierende temperament, kræver meget motion (særligt Husky). Ikke nogen god hund at starte med.

Herudover kender jeg ikke rigtigt noget til brugshunde gruppen (Schæfer, vagthunde osv.)

OBS: pas på at lægge for meget i de der 5-6 minutters race videoer på youtube, de underdriver efter min mening motionbehovet temmelig voldsomt - men kan ellers også være ok at se - blot man ikke tager dem alt for seriøst.

Hvis 2 til 3 timers hundeluftning ikke er det du drømmer om, så er den klassiske labrador et godt valg, men vil du for eksempel gerne løbetræne meget med hunden og generelt bruge længere til at lufte hund, så er en flatcoated retriever et glimrende valg.

Held og lykke med det - og for forhĂĄbentligt velkommen i klubben thumbs
Engelskhorn

 
Indlæg: 157
Tilmeldt: 30. maj 2014, 17:49
Geografisk sted: København

Re: Hunde-fi

Indlægaf Coach-Z » 5. jul 2014, 11:24

Starter med de lette spørgsmål.

Vi har have (bor i en et plans villa) og den kan indehegnes, er den allerede delvist nu.

Jeg regner med at bruge i alt 1-1½ time om dagen på decideret gåture/løbeture/træning.

Det kommer til at blive en familiehund, den bliver på ingen måde en brugshund, men jeg kunne godt tænke mig ideen om at bruge den til noget agility en dag. Det er dog ikke noget jeg går målrettet efter.

Primært en familiehund som far kan have med på sine løbeture/gåture i skoven.
Coach-Z

Brugeravatar
 
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. dec 2013, 00:31
Geografisk sted: Næstved

Re: Hunde-fi

Indlægaf Claus-DK » 5. jul 2014, 12:23

Vi har haft en labrador, en Flatcoated begge retrivere, så har vi haft hulihækhunde en flatcoated/collie og den vi har nu er en labrador med en smule springer spaniel i..
Alle fire har været dejlige familiehunde.
De har alle heddet Kim som er det bedste navn til min hund..

Skulle jeg vælge en af dem ville det være Kim ruller1 ruller1 ruller1 nej det ville være vores flatcoated/collie hun havde et vidunderligt sind og var så god som dagen er lang, eneste negative ved hende var hårlængden, den fældede ad H til, hun var heller ikke en "hoppehund" så hun var nem at holde inde i haven.

Den sjoveste vi har haft er den vi har nu altså labrador/springer, hun er fræk og flabet og kan hoppe 1½ meter op når hun står stille, så vi har måtte gøre hegnet højere, hun har masser af personlighed og det vil tage noget tid at få hende overbevist om at det IKKE er hende der bestemmer, så hun kræver meget træning som direkte kan aflæses i min aktivitet her på siden rulle6 Det går rigtigt godt for hun er knivskarp i hovedet og er meget lærenem, det er et stort arbejde dog klart et arbejde jeg virkelig holder af, så det er fint, hun fælder heller ikke særligt meget og det er et stort plus i min bog..

Der findes tossede hunde indenfor alle racer, det sikreste valg er en med stamtavle, men selv der kan man få et uheldigt individ, det er klart en god idé at møde både mor og far til hvalpen inden man vælger hund..

Alle vores hunde har været tæver og jeg ville aldrig vælge en hanhund, de pisser over det hele og er lidt sværere at overbevise om hvem der bestemmer..

Den eneste vi har fået som voksen var flatcoated/collie og set i bagspejlet, var det ikke det bedste valg, hun havde ikke haft et godt liv det første år af hendes liv, hun var på ingen måde aggresiv, men meget nervøs og behagesyg, man nænnede nærmest ikke at skælde hende ud,det tog et par år inden hun var tryg og rolig, men derfra og frem til hendes alt for tidlige død, var hun den dejligste hund man kan forestille sig og vi savner hende meget..

Ligegyldigt hvilken hund man vælger skal man bruge den tid der er nødvendigt for at få den lært de ting man ønsker den skal kunne, hos os er det ikke meget, de skal komme når jeg kalder/fløjter, sidde når jeg beder den det og lægge sig ned når jeg ønsker det og så skal den aflevere bolden når vi leger, det er også vigtigt for mig at det er en vandhund, jeg vil have en hund der går pænt både med og uden snor, det eneste specialtrick jeg har lært mine hunde er at når jeg kaster snoren op i luften, skal de løbe han til den og lægge eller sætte sig ved siden af snoren, jeg vil have den skal kunne det fordi så har vi alle tre en måde vi kan kalde hende til ro, man skal nemlig være opmærksom på at det første års tid skal der være EN der træner med hunden (cirka, indtil den finder sin plads)..

Køber du en voksen hund, så se den spise og tag noget af dens mad, viser den nogen form for uvenlighed ved denne handling så vælg en anden hund, det samme med en hvalps mor, det er en fordel når man møder børn eller selv har det at hunden finder sig i sådan noget, for mig er det et must..
Claus-DK

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 12707
Tilmeldt: 1. apr 2011, 12:57
Geografisk sted: Kliplev

Re: Hunde-fi

Indlægaf Claus-DK » 5. jul 2014, 12:29

Og inden du bliver bundet alle mulig historier på ærmet så kan man så vidt jeg kan læse mig til IKKE avle en formel 1 hund, en formel 1 hund er en hund der har bestået den irsk/engelske markprøve og altså ikke noget de er født til at være, så udtrykket formel 1 har intet med størrelse eller farve at gøre, det er noget alle labradore i princippet kan blive med den rigtige træning..
Claus-DK

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 12707
Tilmeldt: 1. apr 2011, 12:57
Geografisk sted: Kliplev

Re: Hunde-fi

Indlægaf Engelskhorn » 5. jul 2014, 14:10

det er klart en god idé at møde både mor og far til hvalpen inden man vælger hund.


^ Det har Claus ret i thumbs . Hvis man har mulighed for at møde hvalpe fra et tidligere kuld med samme forældre, er det også noget man kan bruge.

Med 1-1,5 times tur/træning om dagen ville jeg absolut ikke vælge en stående jagthund, hvorimod en labrador nok er et bedre bud - det kan være Claus kan uddybe hvor motionskrævende hans hunde har været.

Det er sikkert dyrere, men jeg ville også gå efter en hund med stambog, fra en registreret opdrætter. Herudover kan du overveje at betale en adfærds-konsulent (f.eks. fra Dansk kennelklub) for at tage ud at besøge kuldet sammen med dig, når der skal vælges hvalp.

Mine forældres sidste Münsterlander (jeg var ca. 9 år da de fik den) var ikke så psykisk stabil. Den var i det hele taget ikke glad for fremmede mennesker, og nåede flere gange at bide folk. Det viste sig når man snakkede med andre i Münsterlanderklubben, at den linie hun kom fra, indeholdt flere eksempler på lignende hunde. Netop derfor havde de en adfærds-konsulent med ud da der skulle vælges hvalp, som også havde instrueret mine forældre i, hvad man skulle kigge efter hos forældrene.

Voksne hunde skal være nysgerrige og opsøgende overfor fremmede mennesker, uden at være den mindste smule aggressive (ikke at forveksle med en lidt overstrømsk hilsen). I løbet af lidt tid skal de, hvis selskabet forholder sig i ro, også falde til ro. Det skal som Claus nævner være ok for hunden, at man tager dens mad / legetøj.
For hvalpene gælder det samme, det kan blot knibe lidt med at falde til ro en gang imellem. Herudover må de ikke reagere alt for frygtsomt overfor nye ting (f.eks. et nyt stykke legetøj der siger piv, nye mennesker osv.), og hurtigt vende lidt agtpågivenhed til nysgerrighed.

Nu blev jeg helt nysgerrig med hensyn til det der "formel 1" noget. Jeg har kun tidligere hørt en nabo, der omtalte den ene af sine labrador som en "formel 1". Den var lidt spinklere, højere og hurtigere end hendes "almindelige" labrador. Google afslører at det er hunde avlet på linjer af labrador udvalgt efter deres jagt / markprøve egenskaber, oprindeligt fra england / irland.
http://www.labrador-retriever.dk/formel1
http://www.ravensbank.com/dan/index.php
Engelskhorn

 
Indlæg: 157
Tilmeldt: 30. maj 2014, 17:49
Geografisk sted: København

Re: Hunde-fi

Indlægaf Claus-DK » 5. jul 2014, 15:02

Jeg er lidt i tvivl om det formel 1, gælder det også i anden generation, eller sagt på en anden måde er det nok at alle hvalpens forfædre stammer fra en linje hvor de oprindelige hunde har bestået prøven ? altså er det nok at generne kommer fra de "rigtige" hunde ??

En ting er sikkert og det er at det intet har med størrelsen og formen af hunden at gøre, i mange kredse omtales små labrador hunde som formel 1 og det er helt sikkert ikke korrekt..

Det er dog som en almindelig familie hund totalt irrelevant om den forfædre har bestået en jagtprøve..

Jeg bruger omkring en time hver dag på samvær og træning med min hund, det er en god idé at gøre almindelig hverdags situationer til træningssessioner, f.eks. at få hunden til at ligge på sin plads og blive der mens man spiser, få den til at sidde og holde sig siddende mens den venter på man går tur, man kan indblande træning i næsten alle situationer med sin hund, det behøver slet ikke at være et bestemt sted med en hundetræner, men igen kommer det an på hvad man ønsker af sin hund, vores nabo går meget op i sådan noget og kan med alle mulige kommandoer med arm og ben bevægelser få hunden til at stå sidde lægge sig og andre spøjse ting, men som jeg giver udtryk for når vi taler om hund, så kommer den ikke når det bliver kaldt, der er min hund meget mere vaks til at komme og det synes jeg er bedre og mere vigtigt end at lære den alle mulige ligegyldige tricks som ikke rigtigt nytter noget når den sætter efter en kat...

Man kan ikke sjuske i hverdagen og lave lange lange sessioner i weekenden, det kan en hund slet ikke rumme, en ½ til en hel time hver dag er nogenlunde hvad min hund kan holde koncentrationen til, nogen gange er det kun 15 minutter og man skal ikke presse den, som skolelærer ved du også selv, at kan du holde en klasses opmærksomhed i 20 minutter i hver time, har du virkelig ydet en stor indsats og eleverne er mætte i hovederne..

I min optik skal man afholde sig fra at være pædagogisk over for en hund, det er et dyr som er indrettet til at leve i en flok, med en der bestemmer, en hund skal ikke bestikkes med godbidder for at gøre hvad man ønsker, den skal gøre hvad man ønsker fordi den har lært at det ikke kan svare sig ikke at gøre det, for der vil komme en irettesættelse hvis den ikke gør, jeg hverken slår eller sparker mine hunde, er ikke på nogen måde voldelig slet slet ikke, men jeg tager den i nakken og rusker den hvis den er slem og gentager det sig skal man ruske lidt mere næste gang, den lave samme fejl, den hverken piver eller klager når jeg gør det, så det gør ikke ondt på hende, men fortæller hende at det den gør er forkert, der skal være kontant afregning ved kasse et også når hun gør det godt, ikke i form af godbidder, men ros og anerkendelse..
Hun får masser af godbidder men IKKE når vi træner..

Husk at en hund man ikke skal rĂĄbe og skrige af og hive og flĂĄ i snoren hele dens liv er en glad hund med en glad ejer, man skal tage "kampen" med det samme og fĂĄ den afsluttet og man mĂĄ ALDRIG tabe...

Se hvordan hunde og ulve lever i naturen og lær af det, det er min holdning til hunde og der er sikkert mange der er uenige og man kan uden tvivl få søde og dejlige hunde på mange andre måder, jeg prøver at arbejde med de instinkter og ting der fra naturens side allerede er indbygget i hunden..
Claus-DK

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 12707
Tilmeldt: 1. apr 2011, 12:57
Geografisk sted: Kliplev

Re: Hunde-fi

Indlægaf Engelskhorn » 5. jul 2014, 15:21

Som jeg forstår det, er konceptet at en ægte "formel 1" er en hund hvor forældrene og flere generationer tilbage, er avlet på jagt og apporteringegenskaber, samt en hurtig og udholdende fysik, og så er de prøver den har været til knap så vigtige.
Engelskhorn

 
Indlæg: 157
Tilmeldt: 30. maj 2014, 17:49
Geografisk sted: København

Re: Hunde-fi

Indlægaf Coach-Z » 6. jul 2014, 06:28

Vi skal senere i dag ud og kigge på en labrador/boxer blanding... Det kan tilsyneladende både være godt og skidt, men nu må vi se ad.
Coach-Z

Brugeravatar
 
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. dec 2013, 00:31
Geografisk sted: Næstved

Re: Hunde-fi

Indlægaf Claus-DK » 6. jul 2014, 13:21

Lyder som en god blanding, boxerhvalpe er det sødeste man kan forestille sig, får du de gode ting fra begge racer kan det ikke blive andet end en fantastisk hund..
Claus-DK

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 12707
Tilmeldt: 1. apr 2011, 12:57
Geografisk sted: Kliplev

Re: Hunde-fi

Indlægaf Engelskhorn » 6. jul 2014, 14:08

Sørg for at lægge mærke til de ting jeg nævnte tidligere:

Voksne hunde skal være nysgerrige og opsøgende overfor fremmede mennesker, uden at være den mindste smule aggressive (ikke at forveksle med en lidt overstrømsk hilsen). I løbet af lidt tid skal de, hvis selskabet forholder sig i ro, også falde til ro. Det skal som Claus nævner være ok for hunden, at man tager dens mad / legetøj.
For hvalpene gælder det samme, det kan blot knibe lidt med at falde til ro en gang imellem. Herudover må de ikke reagere alt for frygtsomt overfor nye ting (f.eks. et nyt stykke legetøj der siger piv, nye mennesker osv.), og hurtigt vende lidt agtpågivenhed til nysgerrighed.


Hundehvalpe er altid søde, og man må ikke bare lade sig rive helt med i det, når man vælger kuld.

Held og lykke med det thumbs
Engelskhorn

 
Indlæg: 157
Tilmeldt: 30. maj 2014, 17:49
Geografisk sted: København

Re: Sv: Hunde-fi

Indlægaf Coach-Z » 7. jul 2014, 20:49

SĂĄ fik vi valgt...

Efter at have kigget pĂĄ bĂĄde mor (labrador) og far (bokser) som begge var utroligt godmodige, jeg kunne have stukket hĂĄnden ned i gabet pĂĄ dem, faldt valget pĂĄ ham her.

Han er 10 uger gammel på fredag og meget nysgerrig og glad. Han er næsten allerede renlig og lige bortset fra en ordentlig pivetur på vejen hjem, har han været så dejlig sød.

Lige nu, arbejder vi bare på nogle grundlæggende regler, såsom ikke at være i sofaen og gå ud efter han har drukket og spist.

Billede

Billede

HalsbĂĄnd er ogsĂĄ kommet pĂĄ, forsikringen er aktiveret, bĂĄde den lovpligtige og sĂĄ en yderligere sygeforsikring...
Coach-Z

Brugeravatar
 
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. dec 2013, 00:31
Geografisk sted: Næstved

Re: Hunde-fi

Indlægaf MKjeldsen » 7. jul 2014, 21:00

Hvor er den mega cute! :)
MKjeldsen

Brugeravatar
 
Indlæg: 263
Tilmeldt: 30. jul 2013, 20:25
Geografisk sted: Ă…rhus C.

Re: Hunde-fi

Indlægaf Engelskhorn » 7. jul 2014, 21:54

Tillykke med ham rulle2

Hvad skal sådan en sød boxador hedde?

Særligt når nu det er en han, er her et par gode måder at sikre han forstår, at han ikke er øverst i hierakiet på:
-Når i fodrer ham, skal han forholde sig i ro, og lære at han først må spise når han får lov.
-Han skal altid sidst ud og ind af døren, f.eks. ved starten og slutningen af gårure.
-Brug generelt ja / nej øvelser. Han har godt af at skulle vente på at få lov til ting en gang i mellem.

Velkommen til hundeklubben thumbs
Engelskhorn

 
Indlæg: 157
Tilmeldt: 30. maj 2014, 17:49
Geografisk sted: København

Re: Hunde-fi

Indlægaf Henrik_sdk » 7. jul 2014, 22:14

tillykke med ham, der forventes youtube og ordenlig billeder.. ruller1
HĂĄber osse jeg en dag fĂĄr omvendt konen til at blive glad for hund en dag..
Henrik_sdk

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 2393
Tilmeldt: 1. apr 2011, 23:46
Geografisk sted: Ringsted

Re: Hunde-fi

Indlægaf Claus-DK » 8. jul 2014, 02:44

Han ser sød ud, tillykke med ham
Claus-DK

Brugeravatar
Administrator
 
Indlæg: 12707
Tilmeldt: 1. apr 2011, 12:57
Geografisk sted: Kliplev

Re: Hunde-fi

Indlægaf Coach-Z » 8. jul 2014, 05:53

Valget faldt pĂĄ Buster efter flere afstemninger og ibrugtagning af Veto ret...

Billede

Vi har sikkert flere regler herhjemme, men indtil videre arbejder vi pĂĄ

Renlighed
Ikke forsøge at komme op i sofaen
Ikke tigge
Prøve at have snor i halsbåndet i længere tid. (Sidste del er klart den største udfordring )

Og så har jeg hele tiden brugt den med at jeg er først ude og inde i huset. Han må vente.

Billede
Coach-Z

Brugeravatar
 
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. dec 2013, 00:31
Geografisk sted: Næstved

Re: Hunde-fi

Indlægaf Engelskhorn » 8. jul 2014, 06:49

Er det et lille navlebrok han har?

Hvis ja, så skal det masseres ind stille og roligt, flere gange om dagen. Det kan øge chancen for at det i løbet af nogle måneder helt forsvinder. Flora havde navlebrok, og det er nu væk under ovenstående behandling.

En snor i halsbåndet kan jo også hurtigt blive enormt sjov at forsøge at bide i :grin:
Engelskhorn

 
Indlæg: 157
Tilmeldt: 30. maj 2014, 17:49
Geografisk sted: København

Næste

Tilbage til Andet-fi

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 12 gæster

cron