stollesen skrev:Har et spørgsmål til dig sni.
hvordan virker nad m51 dac?.
det jeg har læst om den er at den opsamling sinale og så nedsamling det igen.
Jamen hej Stollesen
Det er et rigtig godt spørgsmål, som du stiller, fordi de enkelte producenter er rimeligt lukkede omkring deres special udviklede teknologier.
Dog er der dele af funktionsmåden, som jeg godt kan fortælle lidt om, men det meste skal man nok være NAD insider, for at få rigtigt op under neglene.
Anyways sĂĄ er NAD M51 en DAC med sin helt egen mĂĄde at fungere pĂĄ.
De mest almindelige DAC chips indeholder nu om dage en delta sigma modulator, som modulerer det indkommende PCM signal fra PCM til PDM.
PDM = Pulse Density Modulation og skal forstĂĄs nogenlunde sĂĄledes:
I PDM er der 2 tilstande signalet kan have nemlig on & off. Et signal der er 0V ud af vores PDM modulator skifter hele tiden mellem on & off.
AltsĂĄ hvis signalet hele tiden skifter mellem on og off , sĂĄ er nyttesignalet = stilhed eller 0V.
Det er måske lidt ulogisk, men PDM har en fast frekvens, og for at være stille, så skiftes der altså mellem on og off med samplingfrekvensen.
Princippet anvendes f.eks, i SACD og DSD. Får signalet en overvægt af ON tilstande, så er output positivt, omvendt så bliver signalet negativt, når der er overvægt af OFF tilstande.
En af ulemperne ved dette princip er, at selv ved stilhed genereres der højfrekvent støj i store mængder.
NAD M51 fungerer pĂĄ en lidt anden mĂĄde nemlig PWM. PWM = Pulse Width Modulation eller pĂĄ Jysk Puls Bredde Modulation.
PWM kan nemmest beskrives som det princip, som køleskabe, bageovne og strygejern fungerer efter.
Forestil dig en bageovn, som du indstiller på 200 grader, straks tænder varmelegemet, og forbliver tændt indtil ovnen når 200 grader. Herefter slukker ovnen, og tænder først igen når ovnen er under 200 grader. Nu stopper du så din frosne Dr. Oetker Pepperoni Pizza i ovnen, som derfor køles ned. resultatet er, at perioderne hvor ovnen tænder bliver væsentligt længere.
Og det er her man skal bide sig fast, fordi bredden i puls bredde modulation er det samme som tiden.
Derfor kan man sige, at PWM arbejder i tidsdomænet.
Vi tænker altså ikke i ½ gas eller 1/4 gaspedal, vi har kun fuld knald eller ingenting, i stedet varierer vi tiden hvor vi holder pedalen nede.
Tiden kalder vi sĂĄ "Duty Cycle", hvor max er 100% Duty Cycle, og min er jo sĂĄ 0%.
I M51 har de slet og ret valgt at arbejde i tidsdomænet. Konverteren outputter impulser med forskellig varighed for at beskrive det analoge signal. Et simpelt filter glatter impulserne ud til et helt almindeligt analogt signal.
At NAD har fod pĂĄ det, kan ses pĂĄ de mĂĄlinger der er lavet pĂĄ den hos Stereophile
http://www.stereophile.com/content/nad-m51-direct-digital-da-converter-measurementsDen måler sindsygt godt, dog er der et enkelt forhold, som man bør bide sig fast i, den fasevender nemlig signalet.
Det betyder, at du skal fasevende signalet et andet sted, for at opnĂĄ absolut fase, og dermed bedste performance.
NADs hemmelighed i M51 teknologien ligger helt sikkert i PCM til PWM modulatoren, og den tror jeg næppe vi får en detaljeret beskrivelse af
En af fordelene ved NADs princip fremfor almindelig Delta Sigma modulation er, at energien i støjen bredes ud over et større frekvensspektrum end normalt, og så vil en naturlig konsekvens også være, at jitter ikke får megen betydning i selve konverteringen.